stripnieuws

Peter van Dongen naar Frankrijk dankzij Blake en Mortimer

30 januari 2018
Stripjournaal

Het gaat goed met Peter van Dongen. Hij heeft veel aandacht gekregen voor Familieziek, hij krijgt de Stripschapprijs 2018, en hij kan dankzij Blake en Mortimer de stap maken naar Frankrijk. 'In een jaar tijd verschijnen er vier titels in het Frans met mijn naam erop.'

Peter van Dongen'Ik ben niet verbaasd dat ik de Stripschapprijs krijg', zegt Peter van Dongen in de podcast van Stripjournaal. 'Familieziek is net uit, en nu komt ook Blake en Mortimer eraan. Dus ik dacht al dat dit wel eens het moment zou kunnen zijn dat ik de prijs zou krijgen. En ik ben er blij mee, het levert veel aandacht op.'

Samen met Teun Berserik werkt Van Dongen aan een tweeluik van Blake en Mortimer, op scenario van Yves Sente. Hij legt nu laatste hand aan het eerste deel, dat in oktober uit komt. En terwijl deel twee nog niet eens in de steigers staat, is er al vraag naar een deel drie. 'Ze willen nu al een derde deel van ons hebben op scenario van Jean Van Hamme', vertelt Van Dongen. 'Het is nog niet officieel beklonken, maar het is wel duidelijk dat Dargaud ons graag wil hebben.'

Frankrijk

En dat opent ook de deur naar stripwalhalla Frankrijk. Dankzij zijn werk voor Blake en Mortimer, zijn de Fransen ook geïnteresseerd geraakt in de andere strips van Peter van Dongen. 'Ik kreeg een aanbieding van Dupuis dat ze Rampokan willen uitgeven in de Vrije Vlucht reeks, in een oplage van 12.000 exemplaren. Die komt in november uit, een maand na Blake en Mortimer.

Blake en Mortimer door Peter van Dongen.

Blake en Mortimer door Peter van Dongen.

Lees ook: 'Frankrijk is echt geen fort in stripland'

En ook Familieziek is al verkocht aan Dupuis, de Franse versie daarvan komt in het najaar van 2019 op de markt. Tel daarbij op het tweede deel van Blake en Mortimer, en het wordt al een behoorlijk lijstje. 'In een jaar tijd verschijnen er dus vier titels in het Frans met mijn naam erop. Dus het opent voor mij wel deuren.'

Stripjournalist Michael Minneboo filmde een tijdje terug hoe Peter van Dongen aan de schetsen voor Blake en Mortimer werkte.

One comment on “Peter van Dongen naar Frankrijk dankzij Blake en Mortimer”

  1. Heel erg leuk deze ontwikkeling van mooi werk in de strip wereld , het is een inspirerende wereld.
    De chronoscaaf , die ik een aantal jaren geleden bouwde komt oorspronkelijk uit het boek de valstrik.
    Er hebben nu al 15000 mensen een tijdreis mee gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *