stripnieuws

Schwantz is huisstijltekenaar van Stripdagen Haarlem

9 maart 2018
Stripjournaal

Helemaal in de stijl van het thema Frankenstein heeft tekenaar Schwantz het campagnebeeld van de Stripdagen Haarlem ontworpen in verschillende onderdelen. Elk vakje laat een ander lichaamsdeel zien en samen maken ze -met een beetje fantasie- één personage.

In de Bakenesserkerk in Haarlem is vandaag de Kick-off geweest voor de Stripdagen Haarlem, die gehouden worden van 25 mei tot en met 3 juni. Met de keuze voor Schwantz als huisstijltekenaar, is de organisatie gegaan voor een echte Haarlemmer. Zijn echte naam is Hans Klaver, en hij is vooral bekend van de strip Beestjes die jarenlang in de Metro verschenen is. Hij is ook één van de vaste tekenaars van het blad Zone5300, waarin hij met zijn strip Mr. Mack regelmatig experimenteert met beeld.

Zijn campagnebeeld van de Stripdagen Haarlem met de verschillende onderdelen wordt met een duur woord ook wel een cadavre exquise genoemd: een fraaie visuele vertaling van het hoofdthema, omdat het een belangrijk kenmerk van het monster van Frankenstein weerspiegelt, wiens lichaam immers ook uit losse lichaamsdelen is samengesteld.

Programma

Verder is het programma van de Stripdagen Haarlem bekend gemaakt, met het thema De maakbare mens - 200 jaar Frankenstein. De hoofdtentoonstelling vertelt het oorspronkelijke verhaal van Frankenstein, maar dan aan de hand van tientallen stripbewerkingen. Zo zijn er originelen te zien van Dave McKean en Dean Ormston, Pieter De Poortere en Peter de Wit, Wilbert Plijnaar, Gideon Brugman, Gerard Leever, Daniël van den Broek en Mark van Herpen.

Er is ook muziek tijdens de Stripdagen Haarlem. Het Patronaat is op de eerste zaterdagavond weer het toneel van het traditionele grote muziekspektakel in samenwerking met stripauteur Typex en stripcollectief Lamelos. Kijk voor het volledige programma op de website van het festival.

De strip Beestjes waarmee Schwantz bekend werd.

De strip Beestjes, waarmee Schwantz bekend werd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *