stripnieuws

Stripdagen Haarlem in het teken van Frankenstein

20 november 2017
Stripjournaal

Ook komend jaar duren de Stripdagen Haarlem weer tien dagen. Van 25 mei t/m 3 juni wordt Haarlem omgetoverd tot stripstad. Dit keer met een monsterlijk thema: De maakbare mens - 200 jaar Frankenstein.

Stripdagen Haarlem

In 2018 is het precies 200 jaar geleden dat Mary Shelley haar bekende verhaal Frankenstein or The Modern Prometheus publiceerde. Frankenstein is niet het monster, zoals vaak wordt gedacht, maar de geleerde die het wezen gecreëerd heeft. Victor Frankenstein maakte nieuw leven uit menselijke overblijfselen, hij naaide als het ware ledematen aan elkaar om een nieuwe mens te maken. Maar al gauw ontsnapt zijn schepping, en hij keert zich zelfs tegen Dr. Frankenstein. Het monster is vastbesloten wraak te nemen op zijn schepper die hem zonder enige liefde losliet in een wereld die hem vijandig gezind is.

De invloed van Frankenstein

Het verhaal van Frankenstein ontstond als gevolg van een weddenschap. Vier schrijvers daagden elkaar tijdens een stormachtige nacht in een Zwitsers kasteel uit om in die ene nacht een griezelverhaal te verzinnen. Mary Shelley was de enige die 's ochtends een compleet verhaal af had, en het werd legendarisch. Het verhaal van Frankenstein heeft talloze schrijvers, acteurs, kunstenaars en dus ook striptekenaars geïnspireerd.

Victor & Frenky van Daniel van den Broek

Victor & Frenky van Daniel van den Broek

Lees ook: Tien dagen lang strips in Haarlem

Vooral de films uit de jaren 30 zijn belangrijk geweest voor de beeldvorming van Frankenstein. Daar ontstond het beeld van de vierkante kop, met bouten in de nek. Ook veel striptekenaars en cartoonisten grijpen terug op dat beeld. Tijdens de Stripdagen wordt natuurlijk ruim aandacht besteed aan strips die over het monster van Frankenstein zijn verschenen. Van Nederlandse bodem zijn dat bijvoorbeeld De vloek van Bangebroek van Gerard Leever, Victor & Frenky van Daniel van den Broek en Ambrosius: Krankenstein van Gideon Brugman en Orion Roos.

 

Hoofdexpositie

De Stripdagen Haarlem zijn altijd op zoek naar de cross-over tussen strips en andere kunstdisciplines. Dus wordt ook het oorspronkelijke boek van Mary Shelley erbij gepakt. In de hoofdexpositie wordt het oorspronkelijke verhaal herverteld aan de hand van fragmenten uit allerlei verstrippingen en illustraties. Maar ook de morele en filosofische kant van het verhaal komen aan bod. Is het wel mogelijk en wenselijk om zelf een mens te creëren? Hartstikke actueel, in een tijd waarin volop met robots wordt geëxperimenteerd. Daarnaast keert het thema ook terug in diverse andere expo’s en in lezingen, filmprogramma’s, muziekvoorstellingen, theaterproducties en -zoals de organisatie het noemt- 'rock-‘n’-rollfestijnen'.

Lees ook: 'Stripdagen Rijswijk zitten nog te veel in het verleden'

Originele pagina van De vloek van Bangebroek van Gerard Leever

Originele pagina van De vloek van Bangebroek van Gerard Leever

De Stripdagen Haarlem worden elke twee jaar georganiseerd in het voorjaar. Bij de vorige editie werd het festival voor het eerst uitgesmeerd over tien dagen. Dat beviel blijkbaar zo goed, dat het nu ook weer tien dagen duurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *