Jean-Marc van Tol debuteert met historische roman

Fokke en Sukke-tekenaar Jean-Marc van Tol slaat een totaal nieuwe weg in. Naast het tekenen van zijn bekende figuurtjes heeft hij zich op de literatuur gestort. In mei verschijnt zijn debuutroman Musch, het eerste deel van een trilogie over het leven van Johan de Witt.

De roman Musch van Jean-Marc van Tol‘Een historische roman over een jonge advocaat, een ambitieuze prins en een corrupte griffier die in de zinderende zomer van 1650 alle drie meegesleurd worden in een reeks van gebeurtenissen die niet alleen hun leven, maar ook die van alle inwoners van de Republiek ingrijpend zal veranderen,’ zo wordt het boek van Van Tol aangekondigd. Cornelis Musch is de naam van de corrupte griffier van de Staten-Generaal. Het is hem door afpersing, oplichting en omkoperij gelukt om de rijkste inwoner van Den Haag te worden.

Lees ook: Fokke en Sukke winnen Inktspotprijs

Historisch onderzoek

Het verhaal is niet zomaar aan de fantasie van Jean-Marc van Tol ontsproten, maar gebaseerd op waargebeurde feiten en historisch onderzoek. Hij is afgestudeerd in de Historische Letterkunde en werkt mee aan een project dat de volledige briefwisseling van Johan de Witt voor een groot publiek beschikbaar moet maken. Dit soort bronnen heeft hij ook gebruikt voor zijn boek, zoals te lezen is in de omschrijving:

Johan de Witt
Johan de Witt

‘Jean-Marc van Tol beschrijft vanuit verschillende personages en perspectieven, waarbij hij veel oorspronkelijke bronnen als dagboekfragmenten, brieven en memoires gebruikt, de greep naar de macht die prins Willem II in de zomer van 1650 doet, op advies van de meedogenloze en volledige corruptie griffier der Staten-Generaal, Cornelis Musch. Er wordt een verrassingsaanval op de stad Amsterdam ondernomen, terwijl zes tegenstanders in de staatsgevangenis Slot Loevestein gevangen worden gezet. Een van die tegenstanders is Jacob de Witt, oud-burgemeester van Dordrecht. Diens zoon, de briljante Johan de Witt, op dat moment werkzaam als advocaat aan het Hof van Holland en schrijvend aan een verhandeling over Cartesiaanse meetkunde, besluit zich in te zetten voor de vrijlating van zijn vader. Wat volgt is een wervelend geschiedenis die de levens van alle betrokken voor altijd verandert.’

Gebroeders De Witt

Johan de Witt was raadpensionaris van Holland in het midden van de zeventiende eeuw. Hij werd samen met zijn broer vermoord en gruwelijk verminkt door aanhangers van Oranje. Op de Plaats in Den Haag staat een standbeeld van Johan de Witt.

Musch van Jean-Marc van Tol verschijnt op 26 mei 2018.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*