Fokke en Sukke winnen Inktspotprijs

Met een heerlijk absurdistische en relativerende cartoon over terroristische aanslagen hebben de makers van Fokke en Sukke de Inktspotprijs gewonnen. Volgens de jury gaat de tekening ‘de mening voorbij en laat het doordenken aan de kijker.’ Maar de makers vinden zichzelf geen politiek cartoonist. ‘Wij willen alleen maar grappig zijn.’

Fokke en Sukke Inktspotprijs

Fokke en Sukke staan al 18 jaar in NRC Handelsblad, maar hebben nog nooit de Inktspotprijs gewonnen. Toch is Fokke en Sukke zonder twijfel prijzenswaardig, vond de jury onder leiding van Claudia de Breij. ‘Goed zijn is leuk, goed blijven is kunst. Reid, Geleijnse & Van Tol verstaan die als geen ander.’ En over de winnende cartoon zelf: ‘De vermoeidheid die we ervaren bij het nieuws over alweer een aanslag, de twijfel over of we het nu veel of weinig aandacht moeten geven ‘anders winnen de terroristen’ en vooral onze eigen onthechtheid van het nieuws worden hier allemaal in een goeie grap gevat.’

Lees ook: Fokke en Sukke Schoolagenda alleen nog maar digitaal

Verontwaardiging

Erg politiek zijn hun grappen niet, vertellen de makers John Reid, Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol in NRC: ‘We willen niemand overtuigen, dragen geen verontwaardiging uit. Sterker nog, verontwaardiging is een slechte bron van humor. Daar komt niks grappigs uit. Voor humor heb je afstand nodig. Comedy is tragedy plus time, zei een grote denker ooit.’

Op de tweede plaats deze cartoon van Jos Colignon.
Op de tweede plaats deze cartoon van Jos Colignon.

De tweede prijs ging naar Jos Collignon voor een spotprent over DENK, en de derde prijs was voor tekenaarscollectief Gorilla met een cartoon over Donald Trump. Veel cartoons gingen afgelopen jaar over Trump, vluchtelingen, de verkiezingen en de formatie. De honderd beste cartoons zijn vanaf vandaag te zien in het Limburgs Museum in Venlo.

Financiering

Het voortbestaan van de Inktspotprijs hing eerder dit jaar nog aan een zijden draadje, omdat Stichting Democratie en Media wilde stoppen met de financiering. Beeld en Geluid sprong toen voor de prijs in de bres en heeft de sponsoring overgenomen.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Media coverage | Pearltrees

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*