stripnieuws

Brussels Airlines vliegt met de Aerosmurf

25 maart 2018
Stripjournaal

Dat is wel heel bijzonder op vakantie gaan. Wie incheckt bij Brussels Airlines maakt vanaf nu kans om met de Aerosmurf te vliegen: een Airbus A320 met afbeeldingen van de Smurfen op de romp. De luchtvaartmaatschappij heeft het vliegtuig afgelopen weekend onthuld.

Het ontwerp van de Aerosmurf is van de Italiaanse studente Marta Mascellani. Zij won in september een wedstrijd waarbij het publiek kon stemmen over het thema voor een nieuw toestel van Brussels Airlines. Er werd massaal gestemd op het Smurfen-design, waarbij de romp gesierd wordt door negentien Smurfen, zowel passagiers als crew. Grote Smurf en Smurfin zijn samen te zien op de cockpit, en 'besturen' het vliegtuig. Er zitten verder heel wat Belgische details in het ontwerp, die een verwijzing zijn naar de vele andere ideeën die binnen kwamen voor de wedstrijd

Lees ook: Vlieg mee met Kuifje

Zo speelt Muzieksmurf het Belgische volkslied op een saxofoon -een Belgische uitvinding- en bespeelt een andere smurf een mondharmonica, een knipoog naar Toots Tielemans. Op de trolley van een smurfensteward staat een miniatuur-Atomium, en een ander serveert wafels en friet aan de smurfenpassagiers. En dan zijn er nog de verstekelingen Gargamel en Azrael, die door een luik in de bodem proberen weg te komen. Een echte uitdaging voor de vliegtuigspotters, want zij staan op de onderkant van het toestel, en zijn dus alleen te zien tijdens het opstijgen en de landing.

Veronique Culliford, dochter van Peyo, voor de Aerosmurf. Foto: Brussels Airlines.

Veronique Culliford, dochter van Peyo, voor de Aerosmurf. Foto: Brussels Airlines.

Eenmaal in het toestel gaat het avontuur verder. Kleine smurfen-voetafdrukken op de vloer leiden de passagiers naar hun stoel. En uiteraard zijn er smurfen-video's en is er smurfen-muziek beschikbaar tijdens de vlucht.

Zestig jaar de Smurfen

De naam Aerosmurf komt van de titel van een album van de Smurfen. In dat verhaal is er een Smurf die ervan droomt om te kunnen vliegen. Na een aantal mislukte pogingen bouwt hij een vliegtuig, en daarom krijgt hij de naam Aerosmurf. In het Nederlands heet dit album De Vliegsmurf.

Een betere timing had er niet kunnen zijn, want de Smurfen vieren dit jaar hun zestigste verjaardag. Veronique Culliford, de dochter van geestelijk vader Peyo, is dan ook erg blij met dit nieuwe toestel van Brussels Airlines. 'Het is een eer om te zien dat de Smurfen ons land vertegenwoordigen als icoon van België. En het is een fantastische manier om hun zestigste verjaardag te vieren. Mijn vader zou trots geweest zijn om de Aerosmurf de lucht in te zien gaan.'

De Aerosmurf maakt deel uit van een serie vliegtuigen van Brussels Airlines die bekend staan als 'Belgian Icons'. Dit toestel is de vijfde in de reeks. De andere toestellen hebben designs van Tomorrowland, Magritte, De Rode Duivels en.... Kuifje!

Wil je weten wanneer je kan vliegen met de Aerosmurf? Check dan hier het vluchtschema. Vlieg je liever met het Kuifje-toestel? Dat vluchtschema vind je hier.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *