stripnieuws

Stripschapprijs 2019 voor Typex

29 december 2018
Stripjournaal

Hij speelde zich afgelopen jaar in de kijker met een vuistdikke stripbiografie over Andy Warhol, en pakt nu de Stripschapprijs 2019. Typex is 'een rock ’n roll-tekenaar bij uitstek', aldus de jury. Maar zelf zegt hij: ' Ik ben nu wel klaar met biografieën.'

Typex, pseudoniem van Raymond Koot, is bekend als illustrator voor de VPRO Gids en het muziekblad OOR , en van zijn vorige stripbiografie: Typex’ Rembrandt. Daar heeft hij drie jaar aan gewerkt, aan zijn biografie over Andy Warhol deed hij vervolgens vijf jaar.

En ondanks een vertaling in zes talen en veertien landen, heeft het hem financieel nog niet veel gebracht, zei hij in oktober tegen Het Parool. 'Ik ben nog altijd continu failliet. Ik heb geen subsidie aangevraagd voor Andy, alleen voor twee researchreizen naar Amerika. Van de uitgever kreeg ik wel een voorschot van 30.000 euro. In de stripwereld is dat een astronomisch bedrag, maar je kunt er niet vijf jaar van leven. Ik zeg altijd tegen mijn vrouw: het komt nog een keer. Maar tot nu verdien ik mijn geld vooral als illustrator, niet als striptekenaar.'

Lef

De jury van de Stripschapprijs 2019 roemt in haar rapport Typex' lef, en het feit dat hij een brug weet te slaan naar een publiek dat niet in eerste instantie iets met strips heeft. 'Als enige durfde Typex het aan om in het idioom van de grote Peter Pontiac mee te liften op diens ideeën. Samen met zijn vriend en voorbeeld Pontiac leverde hij het persoonlijk relaas Lost in the Lowlands af dat door het duo in eigen beheer werd uitgegeven. Hiermee werd midden jaren negentig de basis gelegd voor wat hem later de kwalificatie 'rock ’n roll-tekenaar bij uitstek' zou opleveren.'

Ook Stripmaker des Vaderlands Margreet de Heer was onlangs in de Stripjournaal podcast vol superlatieven over de Andy Warhol biografie van Typex: 'Ik vind dit echt een mijlpaal in de Nederlandse stripgeschiedenis, zo niet in de wereldwijde stripgeschiedenis. Het is zo knap gedaan.'

Biografie

Hoe succesvol zijn boeken Rembrandt en Andy ook zijn, zijn volgende werk wordt zeker geen biografie, zei Typex tegen Het Parool. 'Ik ben nu wel klaar met biografieën, als ik eerlijk ben houd ik er ook niet echt van.' Dat zal de jury van de Stripschapprijs jammer vinden, want die doet al een suggestie voor Typex' volgende grote project: 'een stripbiografie over rock ’n roll-legende Herman Brood.'

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *