Herman Roozen wordt de nieuwe Stripmaker des Vaderlands

De termijn van Margreet de Heer als Stripmaker des Vaderlands is bijna voorbij, en nu is haar opvolger bekend: Herman Roozen. Hij neemt op 1 januari het stokje van Margreet over.

Herman Roozen, de nieuwe Stripmaker des Vaderlands.
Herman Roozen © Rutger Bronts

Dat is vanmiddag bekend gemaakt tijdens het Stripweekend Haarlem, zeg maar de uitgeklede corona-versie van de Stripdagen Haarlem. Roozen zei in zijn speech dat hij ‘zo trots was als een koe met zeven uiers’ toen hij werd gevraagd voor deze functie. Waar Margreet de Heer zichzelf tot doel had gesteld om strips op de leeslijst van de middelbare scholen te krijgen, wil Herman Roozen meer strips in de bibliotheek.

‘Bibliotheken in Nederland doen het hartstikke goed, maar er kan nog meer, zeker als het om strips gaat, en daar wil ik graag bij helpen’, zegt hij. ‘Strips staan al gauw in een raar hoekje tussen prentenboeken en young adult in, en dan is het ook nog eens voornamelijk Suske en Wiske en Donald Duck. Maar er zijn zoveel meer variëteiten in strips, die net zo goed tussen de gewone boeken kunnen staan. Strips kunnen overal. Dat wil ik laten zien, en ik wil dat er meer strips beschikbaar komen om te lenen.’

Strips van Herman Roozen

Herman Roozen is onder andere bekend van strips die hij maakte samen met Pieter Hogenbirk (die overigens in de race was om de eerste Stripmaker des Vaderlands te worden). Zoals de historische gagstrips Rembrandt (over Rembrandt van Rijn) en De Ruyter (over Michiel de Ruyter), en recenter Van Oranje, een persiflage op de koninklijke familie. Daarnaast heeft hij meegeschreven aan grappen voor de strip DirkJan van Mark Retera, en schreef hij regelmatig scenario’s voor Jan, Jans en de kinderen. Zijn werk is in veel belangrijke stripbladen verschenen, waaronder Donald Duck, Okki, Eppo en Tina.

Lees ook: Strip De Ruyter herdenkt tocht naar Chatham

Daarnaast gaf Roozen aan te houden van strips voor een klein publiek, zoals de strips in huis-aan-huis-bladen en streekkranten. Aan het eind van zijn termijn wil hij die bundelen onder de titel ‘Strip, het meest veelzijdige stukje lees. Strip’.

De komende drie maanden is het podium nog voor Margreet de Heer, op 1 januari neemt Herman Roozen het voor drie jaar over.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*