stripnieuws

Onvoltooide Asterix van Goscinny ontdekt

18 oktober 2021
Stripjournaal

Je kan rustig zeggen dat Anne Goscinny, de dochter van René Goscinny, een kleine schat heeft ontdekt. In een interview met het Duitse blad Der Spiegel zegt ze dat ze een onvoltooid scenario van Asterix heeft gevonden waaraan haar vader werkte op het moment dat hij overleed. De grote vraag is: wat kunnen we ermee?

Het gaat om twintig pagina's -ongeveer de helft van een album- en het is uitgetikt op een typemachine. Onduidelijk is hoe uitgewerkt dat verhaal is. Zijn het alleen de dialogen van een half verhaal? Is er meer duidelijk over de plot van het verhaal? Is het duidelijk hoe deze onvoltooide Asterix zou moeten eindigen? Wel is bekend wat de titel zou worden: Asterix in het Circus. Het zou verschenen zijn na Asterix en de Belgen.

Asterix en de Griffioen, geen onvoltooide Asterix

(Hierboven: Cover van het nieuwe album 'Asterix en de Griffioen' dat 21 oktober verschijnt.)

Lees ook: 'Als Uderzo wil dat we stoppen, stoppen we'

Noodlot

Maar op 5 november 1977 sloeg het noodlot toe. René Goscinny deed in het ziekenhuis een cardiotest op de hometrainer en kreeg daarbij een hartaanval. Hulp mocht niet meer baten, en een van Europa's beste scenarioschrijvers overleed, nog maar 51 jaar oud.

Hij liet een enorm gat na in de stripwereld. Niet alleen was hij de bedenker en schrijver van de avonturen van Asterix, ook voor Lucky Luke van Morris schreef hij de scenario's. Albert Uderzo, de tekenaar van Asterix, ging uiteindelijk alleen verder met de reeks. Maar iedereen is het erover eens dat het niveau van de tijd van Goscinny nooit meer gehaald werd.

Postume uitgave

Wat gaat er nu gebeuren met de onvoltooide Asterix? Anne Goscinny hint erop dat er wel iets van de op de markt gebracht zal worden. Maar het zou een 'zeer gecompliceerde onderneming' om het verhaal postuum af te maken. Hoe kun je dat doen in de geest van Goscinny? En wie durft daar zijn vingers aan te branden? 'Op een dag zullen we het proberen', zegt Anne Goscinny daarover, 'het zou een buitengewoon avontuur zijn.'

onvoltooide Asterix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *