Het familiebedrijf van Gerard Leever & Wilma Leenders

Dit keer zijn we met de Stripjournaal podcast op bezoek bij Gerard Leever en Wilma Leenders in Arnhem. Gerard is al decennialang een vaste waarde in de stripwereld met strips als Gleevers Dagboek, Oktoknopie en Suus & Sas. En Wilma is één van de beste en belangrijkste inkleursters. Zij voorziet onder andere Sigmund en S1ngle van kleur.

De strip Suus & Sas is gebaseerd op de tweelingdochters van Gerard Leever en Wilma Leenders. Het is één van de populairste strips in meidenblad Tina en bestaat dit jaar twintig jaar. Wat is de impact van deze strip op Gerard zelf? En waar haalt hij zijn inspiratie vandaan nu zijn eigen dochters het huis uit zijn?

Familiebedrijf

De strips zijn een heus familiebedrijf geworden. Gerard en Wilma zitten elke dag samen te werken aan strips (met de rug naar elkaar, dat wel). Gerard tekent en Wilma kleurt. Maar ook hun kinderen zijn creatief en werken mee aan verschillende strips. Zelfs de schoonfamilie doet mee, want Gerard maakt sinds kort scenario’s voor Donald Duck met zijn schoonzoon. Hun dochter Lonneke maakt prachtige collages van papier. Daarmee heeft ze bijvoorbeeld de cover van de speciale Suus & Sas Tina gemaakt, en de trouwkaart voor Gerard en Wilma. Zie hier meer illustraties van Lonneke Leever.

In deze podcast komen veel dingen ter sprake waar je eigenlijk een foto bij zou moeten zien. Dus daarom in deze galerij al die foto’s op een rij.

Voorleeshoekje

In het Voorleeshoekje leest Margreet dit keer voor uit Gleevers Dagboek, waarin de ontmoeting tussen Gerard en Wilma wordt beschreven. Maar wat is hiervan echt, en wat is fantasie?

Presentatie: Robin Vinck
Co-hosts: Seb van der Kaaden en Margreet de Heer

2 Comments

  1. Met Gerard heb ik al mijn hele stripleven een band, met Wilma iets korter, dus hoe leuk is het om hun stemmen weer te horen. Fijn ook dat zij deze aandacht krijgen. Meer dan verdiend! En gewoon ook heel leuk om hen te horen vertellen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*