podcast

Alle ballen op Jonathan

5 december 2022
Stripjournaal

Wist je dat Margreet een echte stripmoeder is? Als een echte moederkloek ontfermt zij zich graag over jonge stripmakers en neemt ze mee aan de hand de stripwereld in. Of mee naar andere gevaarlijke plekken natuurlijk.

Zo ook met Jonathan van Engelenhoven, die ooit stopte met tekenen doordat commentaar van zijn leerkrachten op de middelbare school hem onzeker maakten. Maar dankzij Margreet heeft hij de draad weer opgepakt, en zet hij nu zijn eerste stappen als stripmaker. Iets te fanatiek, want hij kreeg zelfs medische problemen door al het tekenen.

In deze podcast hoor je hoe Margreet haar moederrol vervult voor Jonathan, zoals ze dat bijvoorbeeld ook eerder voor Aimée de Jongh heeft gedaan.

Luister ook: Aimée de Jongh over Dagen van Zand

En we bellen met Ron Poland, die in Nederland de distributie van strips verzorgt. Die distributie staat op losse schroeven, maar een oplossing lijkt in zicht. Ron licht een tipje van de sluier op.

Voorleeshoekje

Margreet leest natuurlijk voor uit werk van Jonathan, de strip Hersenspinsels.

Wil je de Stripjournaal podcast ondersteunen? Daar maak je ons heel blij mee en het kan al vanaf 1 euro. Kijk op petje.af.com/stripjournaal

Presentatie: Robin Vinck
Co-hosts: Seb van der Kaaden en Margreet de Heer

3 comments on “Alle ballen op Jonathan”

  1. Tja...het is jammer dat het item over de distributie eigenlijk niet goed is afgerond. Er wordt van alles geroepen, of door Seb van der Kaaden of door Ron Poland, maar waarom de overname door Personalia nou niet is gelukt, blijft mistig. Seb heeft gezegd dat het om de opslagkosten gaat en omdat uitgevers hebben afgehaakt, waardoor de spoeling wel heel dun wordt. Het echte verhaal moet hopelijk nog een keer goed worden verteld. Distributie van strips is altijd al een probleem geweest in Nederland en nu zowel Strips in Voorraad als Van Ditmar ermee stoppen, zou distributie van strips nog moeilijker kunnen worden. Maar of dat echt zo is? Ik heb het idee dat veel uitgevers al de nodige voorzorgmaatregelen aan het nemen zijn. Jonathan van Engelenhoven is een groot talent dat gekoesterd moet worden. Goed werk, Margreet. Iedereen heel veel dank en op naar het volgende podcastfeestje!

  2. Wat een vermakelijk interview met stripmaker Jonathan, herkenbaar hoe een docent je kan afbreken. Het geeft ook inzicht in hoe Margreet zo jeugdig blijft, ze omringt zich met jonge stripmakers lol.
    Allemaal bedankt voor weer een fijne podcast en bedankt voor de prijs!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *