podcast

Borrelen bij de Stripschapprijzen

27 februari 2023
Stripjournaal

In Storyworld in Groningen werden afgelopen weekend de Stripschapprijzen uitgereikt. Na de prijsuitreiking gingen we borrelen en trokken we alle winnaars voor de Stripjournaal-microfoon.

Te beginnen met Stripschapprijswinnaar Hans van Oudenaarden, die bij de uitreiking een mooi betoog hield over de invloed van Artificial Intelligence (AI) op het werk van striptekenaars. Daar praten we in deze podcast nog even met hem over na.

Daarna is het de beurt aan Marc de Lobie van Uitgeverij Syndikaat, die de P Hans Frankfurtherprijs heeft gewonnen. Hij deelt met ons zijn opvallende remedie tegen stress en een creatieve oplossing voor een spelfout op de cover.

Michiel Offerman heeft samen met Willem Ritstier de prijs gepakt voor Album van het Jaar met de strip Luthon-Höge. Michiel neemt ons mee in het maakproces, waarbij eerst een andere tekenaar aan de strip was begonnen.

En dan Gerard Leever en Wilma Leenders, die blij verrast waren dat ze allebei een penning kregen voor Jeugdalbum van het Jaar voor Suus en Sas. Zij zijn al jaren getrouwd, en waar Gerard de teksten en de tekeningen voor zijn rekening neemt, zorgt Wilma voor de inkleuring. Ze geven ons een klein inkijkje in zo'n striphuwelijk.

Luister ook: Het familiebedrijf van Gerard Leever & Wilma Leenders

Barbara Stok was de winnaar van de Storyworld Publieksprijs die ook werd uitgereikt. Ook zij werkt samen met haar man aan haar strips, net als Margreet en haar man Yiri overigens. Margreet herkent zoveel dat we nog lekker even doorpraten over het striphuwelijk.

Dan een kort momentje met Stripschapvoorzitter Meerten Welleman die als altijd boordevol plannen zit. En we sluiten af met Mina Rassouli die de Debutanten Award van de Stichting Debutantenfonds Beeldverhaal heeft gewonnen. Zij werkt aan een verhaal met Marjane Satrapi's Persepolis als voorbeeld.

Luister je graag naar de Stripjournaal Podcast en wil je je waardering laten blijken? Dat kan door te doneren op petjeaf.com/stripjournaal. Al vanaf 1 euro kun je meedoen, en daar maak je ons hartstikke blij mee!

Presentatie: Robin Vinck
Co-hosts: Seb van der Kaaden en Margreet de Heer

3 comments on “Borrelen bij de Stripschapprijzen”

  1. Hallo lieve mensen,

    De prijsuitreiking is terug te kijken op .
    https://platform.forum.nl/nl/uitreiking-stripschapprijs-2022

    En wat een wervelende podcast, opgenomen minuten na de prijsuitreiking terwijl in The Newsroom ernaast de borrel voor alle gasten was en uiteraard ook alle stripmakers die voor deze gelegenheid naar Groningen waren gekomen, waarvoor dank! Wat een feest was het! En wat een goed idee ook van Margreet de Heer om iedereen die genomineerd was een troostprijs te geven. Wij waren daar zelf ook mee bezig, in 2021 kregen alle genomineerden die bij de uitreiking in Utrecht aanwezig waren een speciaal Stripschap Speldje, maar door de enorme drukte van de laatste maanden is dat gewoon niet gelukt. Wordt vervolgd dus en wat de uitreiking van de Stripschapprijzen betreft dus wordt vervolgd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *