podcast

Martin Lodewijk: 'Ik zou graag nog een Agent 327 willen maken'

10 april 2023
Stripjournaal

In een café in zijn eigen stad Rotterdam praten we uitgebreid met Martin Lodewijk, met zijn bijna 84 jaar toch wel de nestor van de Nederlandse strip. Over zijn tijd bij Eppo, over Storm, en natuurlijk over zijn eigen Agent 327. Wat hem betreft is Agent 327 nooit echt geëindigd, en hij heeft nog ideeën voor nieuwe verhalen.

Martin Lodewijk in de podcast van Stripjournaal

Maar of het er ook echt van gaat komen? Dat hoor je in deze podcast. Verder vertelt Martin Lodewijk een bijzonder verhaal over zijn jeugd in de hongerwinter tijdens de Tweede Wereldoorlog. En hij onthult dat hij er serieus over heeft nagedacht om met Agent 327 verder te gaan in de klare lijn.

Lees ook: Foutje op cover Agent 327 Dossier Dozijn min twee

Maar om te beginnen vertelt hij over waar hij nu aan werkt: opzetjes voor Storm en de Kronieken van de Tussentijd. Mooi om zijn versie naast het eindresultaat te zien.

Margreet de Heer doet een Voorleeshoekje uit Agent 327 De gesel van Rotterdam. Donateurs van petjeaf.com kunnen daarvan ook de video zien, en krijgen bovendien ook nog een exclusief Voorleeshoekje.

6 comments on “Martin Lodewijk: 'Ik zou graag nog een Agent 327 willen maken'”

  1. Zou mooi zijn als Martin het tekenwerk voor Agent 327 uit handen durft te geven en zich beperkt tot het scenario. Anders komt er geen nieuwe 'Agent' meer lijkt me.

  2. Geweldig interview!

    24 jaar geleden kwam Martin samen met Don Lawrence stripboeken signeren in Maastricht. Ik was toen 17 jaar en had als bijbaan een geweldig baantje namelijk dat ik mocht meehelpen in een heuse stripboekenwinkel. Er waren uiteraard klanten die graag een handtekening wilden maar die die dag niet konden en daarvoor mocht ik in de plaats in de rij gaan staan met een hele grote stapel strips van Storm om daar handtekeningen van Don Lawrence en Martin Lodewijk in te laten zetten. Alleen wist ik niet dat op dat moment Martin ook de scenarist was van Storm. Ik kende hem alleen Als de tekenaar van agenten 327. Toen ik uiteindelijk, na wat voor mij een eeuwigheid wachten leek, aan de beurt was zette Don Lawrence netjes zijn handtekening in de stripboeken die ik verlegen voor hem klaarlegde en schoof hij ze daarna door naar Martin Lodewijk. Ik snapte er niets van waarom hij zijn handtekening In de stripboeken van Storm wilde zetten en heb de stripboeken ook heel snel bij bijna weggetrokken omdat ik bang was dat ik anders op mijn kop zou krijgen van mijn baas. Martin keek wel verbaasd maar had zoiets van als je niet wilt dan is dat ook niet erg. En Don probeerde het me zelfs nog uit te leggen. Er werd ook een beetje gelachen in de rij en ik dacht laat ik maar zo snel mogelijk wegwezen hier dus pakte ik de stapel Storm strips en snelde terug naar mijn baas. Je raadt het al: uiteindelijk toen ik bij mijn baas aankwam en het verhaal vertelde kreeg ik eigenlijk nog op mijn kop want ik had natuurlijk ook de handtekening van Martin erin moet Laten zetten! Dus is mijn baas uiteindelijk mopperend zelf opnieuw in de rij gaan staan en legde het probleem uit en Martin heeft toch nog in alle boeken netjes zijn handtekening gezet. Vanaf die dag ben ik een stuk beter erop gaan letten wie de scenarist en wie de tekenaar is van de striphelden.

  3. Ik kwam ooit eens met een making off bij Martin. Er zat een schets bij en die wilde hij zien. "Dat zijn vrolijke lijnen" zei hij, het was van een vrolijke tijd. Kort daarna overleed zijn broer, vertelde hij. Dat vond ik heel ontroerden. Samen deelde we ook onze pijnen, ik met mijn reuma en hij z'n artrose.
    Voor mij is Agent 327 de leukste strip van Nederland en Martin de beste tekenaar en scenarist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *