podcast

Thé Tjong Khing: 'Meestal begin ik zeven keer opnieuw'

11 september 2023
Stripjournaal

Illustrator Thé Tjong Khing heeft dit jaar iets te vieren. Hij heeft op 4 augustus de prachtige leeftijd van 90 jaar bereikt, gevierd met een tentoonstelling in het Verwey Museum in Haarlem. Ooit is Khing begonnen als striptekenaar op de studio's van Marten Toonder. En dus ontvangen we hem ook graag in de Stripjournaal podcast.

Thé Tjong Khing

Als je zou denken dat Thé Tjong Khing met zijn 90 jaar ondertussen heel geroutineerd een tekening maakt, heb je het mis. Elke illustratie blijft toch een zoektocht. 'Ik maak voor elke tekening minstens zes versies. Het is nooit goed. Dan denk ik dat het beter kan en moet je weer opnieuw beginnen. Soms heb ik het al helemaal in kleur gedaan, maar dat maakt me niks uit. Dan begin ik gewoon opnieuw.'

Alle levenservaring zit hem zelfs een beetje in de weg bij het tekenen. 'Je ziet meer, je leert meer. Dus dat onbevangene van vroeger raak je kwijt. Hoe meer je weet, hoe moeilijker het is. Vroeger begon ik gewoon, nu ga ik eerst denken: hoe krijg ik het beste resultaat? Ik durf niet meer zomaar te beginnen.'

Luister ook: De meisjesdromen van Juliette de Wit

Toonder Studio's

Thé Tjong Khing begon zijn tekencarrière in de studio's van Marten Toonder. Maar de start was niet makkelijk, vertelt hij in de podcast. 'Ze wilden me helemaal niet aannemen, want ik had nog geen strips getekend. Toen heb ik gezegd: geef me maar een stoel en een tafel. Je hoeft me niet te betalen, laat me hier maar zitten. En toen heb ik rondgekeken om te zien hoe ik daar werk kon krijgen. En dat is gelukt.'

Met een beetje hulp van tekenaar Jan Wesseling. Hoe Khing dat voor elkaar heeft gekregen, hoor je in deze aflevering. In ieder geval concludeert hij: 'Ik vond het striptekenen zo leuk, ik heb er echt met hart en ziel gewerkt.' En toch was er een reden waarom hij met het striptekenen gestopt is.

Kees de Boer, groot fan van Thé Tjong Khing

Kees de Boer is de eerste tafelheer in de Stripjournaal podcast

Expositie Dick Matena

We bellen ook even met Dick Matena over de verkoopexpositie van zijn werk bij het Museum of Comic Arts in Noordwijk. Wat voor werk hangt daar precies, en hoeveel moet het allemaal kosten? Dick blijkt zelf het antwoord niet te weten...

Word vriend van de show!

Luister je met veel plezier naar de podcast? Word dan vriend van de show! Voor slechts drie euro per maand kun je de podcast ondersteunen, en krijg je toegang tot leuke extra's. Ga naar https://vriendvandeshow.nl/stripjournaal en meld je aan.

Presentatie: Robin Vinck
Tafelheer: Kees de Boer

One comment on “Thé Tjong Khing: 'Meestal begin ik zeven keer opnieuw'”

  1. De podcast was weer een genot om naar te luisteren, met dank aan Robin, maar vooral ook Khing, Kees de Boer en Dick Matena. Fijn om zijn stem weer te horen en ook wat hij zegt, niet te vergeten. Met het grootste gemak kun je de podcast nog een keer beluisteren. Dat geldt trouwens voor meerdere afleveringen. Op naar de volgende keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *