podcast

De stripliefde van Sander Lantinga

11 maart 2024
Stripjournaal

Hij begint binnenkort samen met Coen Swijnenberg als nieuwe DJ in de ochtend bij radiozender JOE, hij heeft jarenlang bij Radio538 gezeten, maar hij is ook een enorme stripliefhebber: Sander Lantinga. Je gaat hem vaker horen in Stripjournaal, want hij wordt een nieuwe tafelheer. Daarom duiken we in deze aflevering wat dieper in zijn liefde voor strips.

De strips die Sander Lantinga mooi vindt.

Zet Sander Lantinga achter een microfoon en begin over strips, en hij gaat helemaal los. Over Douwe Dabbert, Sjors en Sjimmie, Jan van Haasteren en Urbanus. 'Ik ben begonnen als fan van de comedian Urbanus. Ik had vroeger twee cassettebandjes met zijn hele cabaretshow. Die had ik non stop in mijn cassetterecorder zitten. En toen ontdekte ik ineens die strip. Het was een beetje de tegenhanger van Suske en Wiske en Kuifje, het was eigenlijk een anti-strip.'

Tips

Als ultieme tip noemt Sander de tweedelige serie Het Beest, over de oorsprong van de Marsipulami. 'Het speelt zo in op je gevoel. Het is zo mooi hoe dingen uit het verleden weer een hele nieuwe wending en een hele nieuwe plot kunnen krijgen. Dit gaat terug naar de oorsprong. Hoe is de Marsipulami via een schip in Antwerpen terecht gekomen. Heel goed gedaan.'

Ook Robin noemt één van zijn favorieten: De Wezentrein. Een strip in acht delen, die het verhaal vertelt van weeskinderen aan de Amerikaanse oostkust die eind 19e eeuw als werkkrachten naar het midden van het land werden gestuurd. Broers en zussen werden uit elkaar gehaald, families verscheurd. In deze strip zie je niet alleen het verhaal uit de geschiedenis, maar je ziet de kinderen ook op latere leeftijd, als ze bejaard zijn en nog steeds last hebben van een trauma door deze start van hun leven. Ze gaan op zoek gaan naar hun familie, en kunnen zo steeds meer puzzelstukjes plaatsen.

Een mooie aftrap dus met Sander Lantinga, binnenkort hoor je meer van hem in de Stripjournaal podcast.

3 comments on “De stripliefde van Sander Lantinga”

  1. Leuk!! Coen en Sander hebben mij in den beginne ook in hun radioshow gehad toen ik net Dutch Lucky Luke was.
    Toen al wist ik van Sander z'n stripliefde.

  2. Wat een geweldig leuk gesprek! Fijn om te horen hoe Sander strips ervaart, de klassiekers eert en ook blijft genieten wat uit blijft komen! Ik alweer uit naar de volgende podcast met hem als tafelheer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *