podcast

Zelfportret van Rembrandt in ongekuiste versie

4 juni 2024
Stripjournaal

Wie dacht dat Rembrandt van Rijn alleen maar een nette en zeer gewaardeerde schilder was in de Gouden Eeuw, heeft nog nooit de strips van Herman Roozen en Pieter Hogenbirk gelezen. Daarin flikflooit een vriendelijke Rembrandt er lustig op los, het liefst met zijn dienstmeid. Het nieuwste album 'Zelfportret' is er daarom in twee versies: de ongekuiste volwassen versie, en een kindvriendelijk exemplaar.

We praten over die strip met Pieter Hogenbirk op de Stripdagen Haarlem, bij het 25-jarig jubileum van zijn uitgever Personalia. De strip Rembrandt loopt al bijna 20 jaar, en verveelt nog lang niet. En ook al is de setting in de zeventiende eeuw, Pieter Hogenbirk pakt er zelden een geschiedenisboek bij. Hij tekent gewoon uit zijn hoofd, als het maar lijkt op iets dat kan doorgaan voor historisch. Of het de goedkeuring van de echte historici kan wegdragen, is niet van belang.

Luister ook: Herman Roozen, het meest veelzijdige stukje luister

Daarnaast is Pieter Hogenbirk ook ooit in de race geweest als Stripmaker des Vaderlands. Wie weet dat nog? Er slingert op youtube nog altijd ergens een promotiefilmpje van hem rond, dat we graag nog eens laten zien.

Pieter Hogenbirk heeft ook een goede neus voor commercie. In zijn eigen woonplaats Huizen laat hij de Hema al jarenlang een stripje sponsoren. Hoe hij dat voor elkaar krijgt, hoor je in deze podcast.

Voorleeshoekje

Het Voorleeshoekje is even terug! Co-host Margreet de Heer leest geïmproviseerd voor, onder andere uit de bewerking van Bartje door Anco Dijkman en Ahmad Resh. De panelen die besproken worden, zie je hieronder.

Verder bespreekt Margreet de veranderingen bij meidenblad Tina en breekt ze nog maar eens een lans voor crowdfunding. En over crowdfunding gesproken...

Steun de crowdfunding!

Er loopt nu een crowdfunding voor een nieuw seizoen van Stripjournaal! Het plan is om na de zomer een nieuw seizoen van twintig afleveringen te starten, en om dan bij tekenaars op bezoek te gaan. Ook moet er meer aandacht komen voor het laatste stripnieuws. Om dat mogelijk te maken is er nu een crowdfunding. Doe mee, en krijg bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen, een prachtig Stripjournaal Artbook of wordt sponsor en hoor je eigen reclameberichten terug in de podcast.

Steun de crowdfunding hier!

Presentatie: Robin Vinck
Co-host: Margreet de Heer

One comment on “Zelfportret van Rembrandt in ongekuiste versie”

  1. Leuk om u jullie te gast te hebben gehad op ons 25-jarig jubileumfeestje in Studio Burgwal! Complimenten voor deze informatieve en gezellige podcast met Pieter Hogenbirk en Margreet de Heer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *