podcast

Studio Vandersteen: de verschillende waarheden

11 november 2024
Stripjournaal

Wat is er na het overlijden van Willy Vandersteen gebeurd met Studio Vandersteen? Waarom zijn zowel Paul Geerts als Marc Verhaegen niet goed vertrokken bij de studio? En konden de erven zich volgens het testament wel met het beleid van de studio bemoeien? Het komt allemaal aan bod in deze podcast met Ronald Grossey, auteur van een boek over Studio Vandersteen. Hij is ook de schrijver van het Suske en Wiske hommage-album Onrust in Montmartre.

Studio Vandersteen, kroniek van een legende

In 2007 verscheen het boek Studio Vandersteen, Kroniek van een Legende van de hand van Ronald Grossey. Dat behandelde de geschiedenis van de studio tot 1990, het moment waarop Vandersteen overlijdt. 'Ik heb het doelbewust daar laten eindigen omdat ik het een mooie afronding vond van het verhaal, maar ook omdat ik wist dat wat daarna gebeurd was allemaal niet zo positief was', zegt Grossey in Stripjournaal. Maar nu komt er begin 2025 een herziene versie, en daarin komen ook de roerige jaren na het overlijden van Vandersteen aan bod.

Lees ook: Paul Geerts: 'Ik volg Suske en Wiske niet meer'

Zo is Paul Geerts nog vóór zijn pensioen van de reeks af gehaald, en is Marc Verhaegen vertrokken na een stevig conflict met de familie Vandersteen. Het is een tijd waarin de oplages daalden en er geëxperimenteerd werd met andere kleding voor de hoofdfiguren. Niet alleen Suske en Wiske hadden het zwaar, veel andere reeksen van Studio Vandersteen zoals Robert en Bertrand, Bessy en Schanulleke zijn vrij snel na het overlijden van Vandersteen gestopt. Het is een roerige periode, waarover ieder zijn eigen waarheid heeft. Hoe schrijf je dat op in een boek?

Onrust in Montmartre

Suske en Wiske Onrust in Montmartre

Ronald Grossey schrijft niet alleen over de strip, hij maakt ook zelf scenario's. Een paar jaar geleden verscheen van zijn hand De verdwenen joker, een hommage aan de Blauwe Reeks van Suske en Wiske. Nu is er een nieuw hommage-verhaal in die reeks, met de titel Onrust in Montmartre. 'Er zat nog een loose end in dat eerste verhaal, dat heb ik hier weer kunnen oppakken.' Suske, Wiske en Lambik gaan in dit verhaal naar de kunstenaars van Parijs, maar ze komen ook terecht in het zestiende eeuwse Brussel. Ze trekken hun oude plunje uit Het Spaanse spook weer aan en ze ontmoeten Pieter Bruegel.

Hommage aan De Rode Ridder

Met het album De Mol heeft Grossey ook een hommage geschreven aan De Rode Ridder. Een verhaal dat terug gaat naar de absolute oorsprong, de verhalen van Leopold Vermeiren. Zijn jeugdboeken legden de basis voor de strip van Willy Vandersteen.

Sponsors

Stripjournaal wordt mogelijk gemaakt door Bammerdebam, Eppo Stripblad en Margreet de Heer.

In Eppo nummer 23 is het nieuwe verhaal van Storm van start gegaan, Het bloed van Angul. Daarbij hoort een mooie cover van de Eppo.

Eppo Stripblad Storm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *