stripnieuws

Deze Kuifje-tekeningen hebben records opgeleverd

6 oktober 2016
Stripjournaal

En weer heeft een originele tekening van Kuifje een duizelingwekkend geldbedrag opgebracht. Op een veiling in Hongkong is bijna een miljoen euro neergeteld voor een voorbereidende schets van Hergé. De laatste jaren wisselen originelen van Kuifje voor steeds hogere bedragen van eigenaar.

UPDATE januari 2021: Het absolute record staat inmiddels op deze afgekeurde cover van De Blauwe Lotus.

3 oktober 2016 - 967.279 euro voor de schets van een fresco
Geloof het of niet, de meest recente veiling van een Kuifje-tekening hoort bij de meer bescheiden veilingen van de laatste jaren. Het gaat om een voorbereidende schets van Hergé voor de fresco van Kuifje die in 1979 werd gemaakt voor het Centre Culturel Wallonie-Bruxelles in Parijs. Alle bekende personages van Hergé staan erop afgebeeld. De tekening bracht op een haar na een miljoen op bij een veiling in Hongkong.

08-08 Kuifje Hongkong

Ontwerp voor de fresco in het Centre Culturel Wallonie-Bruxelles in Parijs. Copyright: Hergé/Moulinsart

30 april 2016 - 1,046 miljoen euro voor een pagina uit De Scepter van Ottokar
Een dubbele originele pagina uit 1939 bracht meer dan een miljoen op bij een veiling in Parijs. De pagina was eigendom van de Franse zanger Renaud. Hij kocht de pagina ooit van de weduwe van een tekenaar die voor Hergé had gewerkt, voor 100.000 Franse franc. Hij noemde het de zwaarste investering uit zijn collectie, maar wel een behoorlijk lucratieve.

2 juni 2012 - 1,3 miljoen euro voor de cover van Kuifje in Amerika
Het was destijds een absoluut record voor de originele tekening van een Europese strip. In maart 2008 was deze tekening nog voor 750.000 euro van eigenaar gewisseld. Op deze cover uit 1932 is Kuifje te zien met een cowboyhoed op, terwijl hij wordt beslopen door indianen zonder dat hij het in de gaten heeft. De tekening is gekocht door iemand die door een vriend werd omschreven als 'een liefhebber'.
kuifje-in-amerika-cover-gr.jpg

26 oktober 2015 - 1,56 miljoen euro voor een pagina uit De Scepter van Ottokar
Daar is de dubbele pagina uit De Scepter van Ottokar weer. Of eigenlijk moet je zeggen 'al', want deze veiling vond een half jaar eerder plaats dan de veiling die hierboven genoemd werd. Hij bracht wel bijna een half miljoen meer op. De plaat hoorde bij de collectie van de Brusselse verzamelaar Jean-Arnold Schoofs, en werd geveild bij Sotheby's in Parijs. De complete verzameling van Schoofs bracht tijdens die veiling 2,7 miljoen op.

24 mei 2014 - 2,5 miljoen euro voor de binnenkant van de cover
Wie de oude Kuifje-albums verzamelt of ze wel eens heeft gezien, kent het ongetwijfeld: de donkerblauwe binnenkant van de cover waarop talloze personages uit de avonturen van Kuifje staan afgebeeld. Twee jaar geleden werd de originele tekening daarvan geveild voor het destijds absolute recordbedrag van 2,5 miljoen euro.

kuifje binnenwerk.jpg
2 februari 2015 - 2,5 miljoen euro voor de cover van De Geheimzinnge Ster
Het absolute record tot nu toe. Want als na een dubbele pagina ook een 'simpele' cover 2,5 miljoen opbrengt, is het hek van de dam. Deze tekening komt uit 1942, wat voor een origineel van Kuifje niet heel oud is. Als de 'liefhebber' die in 2012 de cover van Kuifje in Amerika heeft gekocht, zijn pronkstuk nu weer zou verkopen, zou het hier waarschijnlijk weer ver overheen gaan. Het is dus maar de vraag hoe lang dit record blijft staan.

One comment on “Deze Kuifje-tekeningen hebben records opgeleverd”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *