stripnieuws

Antwerpen krijgt Internationaal Stripfestival

17 januari 2017
Stripjournaal

Met het grote stripfestival van Angoulême in het achterhoofd, wil ook Antwerpen zich nu internationaal op de kaart zetten als striphoofdstad. Van 5 t/m 7 mei moet de Scheldestad het decor worden van het Internationaal Stripfestival Antwerpen.

De twee grootste stripuitgeverijen van Vlaanderen slaan de handen ineen om dit festival te realiseren. WPG Uitgevers en Ballon Media zijn nu bezig om het precieze programma uit te werken. Wel is duidelijk dat de Groenplaats het middelpunt wordt van het Internationaal Stripfestival Antwerpen. Er wordt een ‘belevingszone’ gemaakt waarin kinderen en volwassen kunnen spelen en strips live kunnen beleven.

UPDATE: Het festival wordt met een jaar uitgesteld.

https://twitter.com/evanorshaegen/status/821000007537033217

Natuurlijk is er ook een grote stripboekenbeurs met veel internationale striptekenaars, en de hele stad zal in het teken staan van de strip. Alexis Dragonetti, topman van Ballon Media, verwijst in De Morgen nadrukkelijk naar het festival van Angoulême: ‘Angoulême bestaat 44 jaar en brengt intussen zo’n 250.000 mensen op de been. Dat moet ook onze ambitie zijn.’

Turnhout
Terwijl in Antwerpen het Internationale Stripfestival gepresenteerd werd, moesten ze in Turnhout een bittere pil wegslikken. Het tweejaarlijkse Stripgids festival in Turnhout moet verdwijnen. De bezoekersaantallen liepen de laatste jaren terug, en nu stripblad Stripgids moeite heeft om nieuwe subsidie te krijgen, is het doek gevallen voor het festival. Stripgids zelf kan wel blijven bestaan dankzij een akkoord en een nieuwe redactie, en ook de Bronzen Adhemar blijft bestaan.

Er is geen verband tussen het ontstaan van het ene festival, en het verdwijnen van het andere, zegt Dragonetti bij deredactie.be: ‘Het is nooit onze bedoeling geweest om concurrentie te vormen voor Stripgids. Onze insteek is dan ook anders, we mikken meer op een breed publiek met familiaal karakter.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *