stripnieuws

Curator mag geld vragen aan striptekenaars

25 augustus 2017
Stripjournaal

De curator van het failliete museum Strips! Rotterdam mag 75 euro in rekening brengen aan striptekenaars die hun uitgeleende werk terug willen krijgen. Dat heeft de rechter-commissaris bepaald. Het is een domper voor de tekenaars die heftig protesteren tegen het betalen voor eigen werk.

Interieur van stripmuseum Rotterdam tijdens de Toonder-tentoonstelling.

Interieur van Strips! Rotterdam tijdens de Toonder-tentoonstelling. ©Stripjournaal

Advocaat Claudia Berghout had namens een aantal tekenaars bezwaar ingediend bij de rechter-commissaris, die de curator kan aansturen. Maar de rechter-commissaris verklaarde het bezwaar niet ontvankelijk. Hij oordeelde bovendien dat 75 euro een redelijke prijs is, die de curator mag vragen. De eigenaren van het stripmuseum hadden alle werken gesorteerd in mapjes klaar gelegd, maar dat betekent niet dat de curator er geen werk meer aan heeft. Hij moet namelijk wel controleren of degene die claimt de eigenaar te zijn, ook echt de eigenaar is. Berghout beraadt zich nu op vervolgstappen.

Lees ook: Geen doorstart voor failliet stripmuseum Rotterdam

Zelf ophalen

De advocaat vindt die vergoeding namelijk nog steeds niet redelijk. ‘Tekenaars moeten zelf hun werk ophalen en het ter plekke uitzoeken. Daarvoor mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht.’ De curator zegt daarentegen dat die 75 euro de kosten lang niet gaan dekken, en dat hij zelfs rekening gehouden heeft met de situatie. ‘Juist gezien de bijzondere aard van het faillissement van Stichting Strips, is het bedrag reeds laag gehouden.’ De eigenaar heeft overigens wel recht op een gespecificeerde rekening waarop de curator uitlegt welke kosten gemaakt zijn.

Robert van der Kroft en Marc Scherbateyev tekenen uit protest op de ruit van het stripmuseum Rotterdam.

Robert van der Kroft en Marc Scherbateyev tekenen uit protest op de ruit van het museum. (Still uit video van RTV Rijnmond)

Een kort geding hangt door de beslissing van de rechter-commissaris nog steeds in de lucht. Het is maar de vraag of het dat waard is. Een gang naar de rechter kost al gauw duizenden euro's, waarbij het zelfs bij winst onzeker is of alle proceskosten vergoed worden. Een andere optie die nu op tafel ligt, is om het eigendomsrecht over alle werken tijdelijk aan één persoon over te dragen. Die kan dan in één keer al het werk ophalen, waardoor de kosten laag blijven. Het Stripschap had eerder al aangeboden alle werken op te halen.

Lees ook: Boze tekenaars tekenen op ruit stripmuseum

Voorlopig is deze zaak dus nog niet opgelost. Er hebben zich inmiddels zo'n twintig striptekenaars gemeld bij advocaat Claudia Berghout, waaronder Robert van der Kroft, Marissa Delbressine en Marc Scherbateyev.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *