stripnieuws

WPG Uitgevers neemt afscheid van Suske en Wiske

7 september 2017
Stripjournaal

Uitgeversgroep WPG wil stoppen met haar activiteiten in België. Dat betekent dat onder andere Standaard Uitgeverij -bekend van strips als Suske en Wiske, De Kiekeboes, Urbanus en F.C. De Kampioenen- straks niet langer onder de vlag van het Nederlandse WPG verder gaat.

Suske en Wiske, nu nog van WPG UitgeversWPG België wil zelfstandig door, en krijgt daarbij hulp van een groep 'bevriende investeerders'. De directie onder leiding van Jeroen Overstijns neemt de aandelen over. Deze constructie wordt een managementbuy-out genoemd. Dit moet wel nog goedgekeurd worden door de Raad van Commissarissen en de Centrale Ondernemingsraad. Naast Standaard Uitgeverij horen Manteau en Davidsfonds Uitgeverijen bij WPG België.

Lees ook: Nieuwe look voor Suske en Wiske

WPG heeft het moeilijk

Er moet iets gebeuren bij de uitgever, want het gaat niet zo best. Vorig jaar leed het concern een nettoverlies van 2,5 miljoen euro. Volgens WPG is er maar weinig synergie tussen de Nederlandse en de Vlaamse tak, en bovendien wil het bedrijf zich meer concentreren op eigen land. Het afstoten van de Belgische tak is dan een logisch gevolg.

Wat dat betekent voor de strips van Standaard Uitgeverij is nog niet bekend. De Vlaamse krant De Standaard kopte vrolijk dat Suske en Wiske weer in Vlaamse handen komem. Strips als Suske en Wiske en De Kiekeboes zijn de cash-cows van de uitgeverij, dus geen enkele manager zal het in zijn hoofd halen om daaraan te gaan morrelen. Maar of de minder rendabele strips behouden blijven is misschien de vraag, want ook een nieuwe versie van WPG België zal willen dat er voldoende geld binnen komt.

Lees ook: Merho: 'Ik lig wakker van toekomst Kiekeboes'

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *