radio

Het is officieel: Wiske krijgt borsten

15 mei 2017
Stripjournaal

De metamorfose van Suske en Wiske maakt behoorlijk de tongen los. Het zijn vooral de borsten van Wiske die flink rond gaan op social media. ‘Het is slechts een welvinkje’, zegt scenarist Peter van Gucht in het AD. ‘Maar wel een bewuste keuze.’

Kom je aan Suske en Wiske, dan kom je aan een collectief Vlaams-Nederlands cultureel erfgoed. En dus valt iedereen van zijn stoel als blijkt dat Wiske vanaf het nieuwe album De Planeetvreter ineens beginnende borsten krijgt. ‘Meisjes van nu worden eerder volwassen en zien er eerder volwassen uit. Wiske dus ook’, zegt Van Gucht. Ook tante Sidonia, altijd omschreven als ‘panlat’ krijgt nu een bescheiden boezem.

Maar er is meer dan de borsten van Wiske. Op Lambik na krijgen alle figuren een nieuwe outfit. Wiske draagt laarsjes en verruilt haar eierkopje met rode strik voor een paardenstaart. Suske draagt zwarte skinny jeans en een hoodie. Tante Sidonia verruilt eindelijk haar lange zwarte rok voor een broek en Jerom krijgt sportschoenen en een wat losser overhemd.

Lees ook: Paul Geerts: 'Ik volg Suske en Wiske niet meer'

Nieuwe albums

Niet alleen de figuren krijgen een make-over, ook de albums zelf hebben een restyling ondergaan. Het formaat wordt groter, zodat Suske en Wiske in lijn zijn met het formaat van andere grote stripreeksen zoals De Kiekeboes, Amoras of De Roder Ridder. Ook de bladindeling wordt een stuk minder traditioneel. Met extra actiescènes, aflopende pagina’s en meer close-ups.

Suske en Wiske MetamorfoseAan de veranderingen is een uitgebreid onderzoek vooraf gegaan. ‘We hebben heel bewust gekozen voor onderzoek onder de doelgroep van de toekomst, onze jonge lezers tussen de acht en twaalf jaar’, zegt Toon Horsten, Uitgever Strips bij Standaard Uitgeverij. ‘We waren benieuwd naar wat zij van Suske en Wiske vinden. Weten zij wie het zijn? Welke personages vinden ze het leukst? En wat voor verhalen lezen ze graag? Met deze resultaten in het achterhoofd kwam De planeetvreter tot stand. We zijn ontzettend trots op deze nieuwe uitgave.’

Standaard Uitgeverij moet iets doen om de dalende lijn in de oplages van Suske en Wiske een halt toe te roepen. De 400.000 exemplaren die een nieuw album in de jaren tachtig kreeg, worden allang niet meer gehaald. Toen het uiterlijk van Suske en Wiske eind jaren negentig werd aangepast, kwam er een storm van kritiek, vooral over het naveltruitje van Wiske.

Lees ook: Voor het eerst blote borsten in Suske en Wiske? Echt niet!

Voor de fans van vroeger

Wie de borsten van Wiske toch echt te ver vindt gaan, kan zijn hart ophalen aan de nieuwe reeks Suske en Wiske Classics. Daarin worden de oude verhalen opnieuw uitgegeven, maar dan in een modern 21e eeuws jasje. Samen met De Planeetvreter verschijnen woensdag in de reeks Classics: Het geheim van de gladiatoren, De duistere diamant, De schat van Beersel en De groene splinter.

En zelfs de allerjongsten kunnen binnenkort kennis maken met Suske en Wiske. Er komt namelijk een gloednieuwe 3D-animatiereeks voor kinderen vanaf drie jaar. Binnenkort op Ketnet, onderhandelingen over wie de reeks in Nederland mag vertonen lopen nog.

6 comments on “Het is officieel: Wiske krijgt borsten”

 1. De jeugd tegenwoordig leest geen srips meer,,ze zitten de hele dag op hun smartphone bovendien is de reeks oubollig en zijn de strips vrij duur geworden, echt hun prijs niet waard.

 2. En Wiske heeft in plaats van Schanulleke popje een Dildo in haar hand dan?
  En wordt Suske straks afgebeeld als vrouwonvriendelijk die Wiske heeft aangerand enzo?
  Wie weet wordt Suske straks uit geschreven.

  Vroeger in de jaren 70 had je die porno versie van Suske en Wiske dit doet mij er aan denken,jammer die verseksualisering van de strip..en áltijd meiden en vrouwen die dan verseksualiseren, de mannelijke figuren nóóit.
  Ook striphelden waarbij de vrouwelijke heldinen altijd met grote zichtbare tietenkleppen worden afgebeeld en met lang haar en bolle kont en hoge naaldhakken,is pure Jezebel rethoriek om kinderen te conditioneren op de tieten en vaginaseks meiden

 3. Feminisme weer!
  Dalijk Wiske in minirok en Sidonia in Lingerie broekje en hoge naaldhakken.
  Raar dat Suske geen bobbel in zijn broek krijgt?? nee feminisme is er enkel om meiden voor te trekken de jezebel rerhoriek.
  Dus tieten,vagina en andere duidelijke feministische kenmerken moeten dan opgedrongen worden.
  Nieuwe titels voor de Suske en Wiske reeks ( Wiske en Suske straks zal het heten met Wiske als eerste genoemd)

  Wiske en Suske en de paaldanseres.
  Wiske en Suske en de Vrouwenstrijders.
  Wiske en Suske en de Lingerieheks.
  Wiske en Suske en feministeneiland
  Wiske en Suske en De dolle Mina
  Wiske en Suske en de jezebelrakkers
  Vreselijk dit is het échte einde van de Suske en Wiske strip.

  Raar dat Sinterklaas nog niet als vrouw met volle loodzware uiers afgebeeld wordt om de vrouwen te behagen

 4. Jammer, die nieuwe "look". Niet elke verandering is een verbetering. Willy Vandersteen zou dit nooit hebben toegelaten. Ik ben opgegroeid met Suske en Wiske en volg de strip sinds de "vernieuwing" niet meer. Suske en Wiske is volkomen verpest.

  Donald Duck en Katrien zien er toch ook al 70 jaar hetzelfde uit en zijn nog steeds onwijs populair. Katrien Duck krijgt echt geen borstjes aangemeten hoor.

  1. Wat maakt het uiteindelijk uit?

   Als de makers van de strip verwachten dat deze nieuwe look meer lezers werft, laat hen dat dan beslissen. Zij zijn de makers.

   Bovendien kan de strip niet voor altijd blijven leunen op de vroegere generatie lezers, zoals wij.

  2. Eenden zijn geen zoogdieren...
   En ja, ik ben opgegroeid met de serie (1970) en ja, ik vond het naveltruitje ook minder maar nee, deze metamorfose vind ik eigenlijk wel een evolutie en geen stijlbreuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *