stripnieuws

Asterix en de race door de Laars gepresenteerd

9 oktober 2017
Stripjournaal

De titel was eerder al bekend gemaakt, maar nu is het hele album gepresenteerd en kunnen we dus ook een cover laten zien. In Asterix en de race door de Laars gaan Asterix en Obelix naar het antieke Italië, dat niet zo verenigd blijkt als Julius Caesar zou willen.

Luister naar een bijdrage over Asterix in De Nieuws BV op Radio 1.

Asterix en de race door de LaarsHet persbericht bij de presentatie van dit album begint met een variatie op een klassieke passage:

We zijn in het jaar 50 voor Christus. Heel Italië is afhankelijk van Rome. Heel Italië? Nee! Caesar mag dan wel dromen van een verenigd Italië, maar het schiereiland bestaat uit vele regio’s die gehecht zijn aan hun onafhankelijkheid. En het leven van de legioensoldaten in de Romeinse garnizoenen is bepaald niet gemakkelijk…

Onafhankelijkheid

Het blijkt dat niet alle Italianen Romeinen zijn, tot groot verdriet van Obelix. Sterker nog, de Italianen hebben veel gemeen met de Galliërs, want ook zij willen liever onafhankelijk blijven en gruwen van het idee dat Caesar alles bepaalt. Een opvallende timing voor dit verhaal, in een tijd van Brexit en het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië. Toeval? Of slim inspelen op de actualiteit?

Dat het Gallische duo dit keer naar Italië zou gaan, was in ieder geval snel duidelijk. 'Italië is veel meer dan Caesar, Rome en zijn Colosseum! We beseften dat het hoog tijd werd voor Asterix en Obelix om zich een beeld te vormen van wat Italië werkelijk is!', aldus de auteurs.

Lees ook: Asterix wordt 'Obelix de Galliër'

De race door de laars

Asterix en de race door de LaarsHet verhaal gaat over een wedren die Julius Caesar organiseert waar alle volkeren aan mee mogen doen. Op die manier wil hij het prestige van Rome en de eenheid van de verschillende Italiaanse volkeren kracht bij zetten, en tegelijkertijd de kwaliteit van de Romeinse wegen onder de aandacht brengen. Maar de organisatoren van de race krijgen een belangrijke voorwaarde: de winnaar MOET Romeins zijn. Dat is natuurlijk buiten Asterix en Obelix gerekend...

Dit verhaal introduceert een opvallende nieuwkomer: een gemaskerde Romeinse wagenmenner. Coronavirus, de Romeinse kampioen die MCDLXII overwinningen op de teller heeft staan! Tekenaar Didier Conrad heeft tientallen maskers ontworpen voordat hij bij dit masker met de bevroren grijns uit kwam. 'Dit masker moest voor mij vooral een gevoel van superioriteit ten opzichte van de andere deelnemers uitdrukken. Het masker maakt ook het spel met de geheimzinnige identiteit mogelijk, net als bepaalde beroemde booswichten uit de stripgeschiedenis.'

Lees ook: Asterix is terug... in aquarel

Obelix

Verder worden de wagens bemand door weer een hele schare aan opvallende figuren. Zo is er een kleurrijke Perzische wagen, een Gotische wagen waarbij de poten van de paarden wel erg opvallend omhoog staan, en zijn ook de excentrieke Britten weer terug in hun eigen wagen.

Asterix en de race door de Laars

De Gotische (Duitse) wagen. Let vooral op de poten van de paarden.

Een belangrijke rol is dit keer weggelegd voor Obelix. Hij is de coureur van het Gallische team. Asterix stelt zich tevreden met de rol van navigator. 'Mijn favoriet blijft dat onbeholpen grote kind met z’n grote hart', zegt scenarist Jean-Yves Ferri. 'Iedereen is dol op Obelix en ik voorop! Ik vond dat we hem in dit nieuwe album wat meer eer moesten geven. Het heeft me geen enkele moeite gekost om Didier daar ook warm voor te maken.'

Albert Uderzo

Ondertussen kijkt de bejaarde geestelijk vader Albert Uderzo nog altijd over de schouders van de auteurs mee. 'In de loop der albums is onze samenwerking heel harmonieus geworden', zegt Ferri. 'Toen we hem de eerste pagina’s van ons eerste album voorlegden, had Albert aanmerkingen, zowel op het verhaal als op de tekeningen. Voor dit nieuwe album heeft hij ook nog de puntjes op de i gezet, maar dan wel heel letterlijk. In het logo van de Franse titel Transitalique ontbrak er eentje! Maar alle gekheid op een stokje: zijn bemoeienissen zijn altijd eerder een aanmoediging dan kritiek.'

Asterix en de race door de Laars is het derde verhaal van het duo Jean-Yves Ferri en Didier Conrad. Vanaf 19 oktober ligt het album in de winkels. Hieronder vind je alvast een prachtige pagina van het verhaal, midden in de race.

 

 

One comment on “Asterix en de race door de Laars gepresenteerd”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *