stripnieuws

De Stripdagen en Dutch Comic Con gaan samen

19 oktober 2017
Stripjournaal

De strips en de comics slaan de handen ineen: de volgende editie van de Stripdagen wordt een co-productie met Dutch Comic Con. Dat betekent dat beide evenementen samen georganiseerd worden in de Jaarbeurs in Utrecht, en dat bezoekers ze allebei kunnen bezoeken met één kaartje. Stripjournaal sprak met festivaldirecteur Ton Schuringa over deze opmerkelijke stap.

Ton Schuringa - Stripdagen 2016 in Rijswijk (Foto Rolf Kruger)

Ton Schuringa (Foto Rolf Kruger)

Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?
'Zij zijn bij ons gekomen. Dutch Comic Con wilde meer met strips doen. Daar wilde ik wel bij helpen, want de Stripdagen moesten ook iets doen. En dan zitten we ook nog eens in de Jaarbeurs. We kregen het gewoon in de schoot geworpen.'

Wat gaat er veranderen?
'Voor het publiek wordt het gewoon één evenement. Er zijn vier hallen voor Comic Con en één hal voor de Stripdagen. En er is een centrale hal waar alle andere hallen op uit komen. Hal 10 van de Jaarbeurs lijkt als twee druppels water op de hal in Rijswijk. Dus we kunnen de hele opzet zo overzetten. Een groot podium, een klein podium, workshops, een kinderplein, eigenlijk alles wat er de afgelopen twee jaar ook was. En er zijn mensen, dat is wat we willen.'

Lees ook: 'Festival zit nog te veel in het verleden'

Wat betekent het voor de entreeprijs?
'Die is hoger dan bij de Stripdagen. Leden van het Stripschap mogen gratis naar binnen, andere bezoekers betalen 20 euro. Maar je krijgt er wel vijf hallen voor terug!'

Hoe ziet de samenwerking eruit?
'Het is vooral organisatorisch samengevoegd. Comic Con doet alle facilitaire dingen. Wij doen de promotie en de exposities. Ik kan me meer richten op de programmering, dat vind ik heerlijk. En alle inkomsten gaan naar Dutch Comic Con.'

Affiche voor de StripdagenAlle inkomsten naar Comic Con? En wat krijgt u daarvoor terug?
'Het volkomen ontbreken van risico's. Wij hebben helemaal geen geld nodig, we hoeven er niet aan te verdienen. Als we maar geen verlies draaien. Zoals het vorig jaar ging in Rijswijk, dat kon echt niet nog een keer. Het kwam financieel maar net uit. Onze enige doelstelling is: strips onder de aandacht brengen van een breed publiek. Dat kan nu heel goed, want door de samenwerking met Comic Con trekken we een veel breder publiek.'

Lees ook: In een compleet nieuw jasje

Comic Con is wel veel groter dan de Stripdagen. Bent u niet bang dat zij op termijn de Stripdagen gaan overvleugelen?
'We moeten zien hoe het loopt, er moest iets gebeuren. Deze optie was het enige wat over bleef. We hebben wel eens overwogen om zelf meer Comic Con-aspecten toe te voegen. Meer games, meer fantasy, meer cosplayers. Maar dat werkt niet, wij moeten geen Comic Con gaan spelen. Dus ook samen met Comic Con zullen de Stripdagen hun eigen karakter houden.'

Dus u gaat opgewekt de toekomst in?
'Met alle vertrouwen. Dit is de vijftigste editie van het festival, maar ik zie het vooral als de eerste van de volgende vijftig.'

De Stripdagen 2018 vinden plaats op 31 maart en 1 april in de Jaarbeurs in Utrecht.

14 comments on “De Stripdagen en Dutch Comic Con gaan samen”

 1. Helaas 20 euro voor mijn strips, ik pas. Volgens mij willen ze de stripliefhebbers weg hebben. Dan maar op internet zoeken en wachten op de volgende “normale” stripboekenbeurs.

 2. Voor mij is dat wel de reden om niet te gaan. Veel meer betalen voor minder, dat is raar.
  En nee met een fantasy event heb ik niks.

 3. Give it a try. En laten we dit initiatief na 1 april evalueren. De strip is (en niet alleen in Nederland) de laatste jaren in een neerwaartse spiraal terecht gekomen. Misschien dat deze samenwerking een nieuwe impuls betekent en dat we nieuwe groepen (lees jongeren) bekend maken met (de Europese) strips.

 4. Gaaf! Ging vroeger altijd al naar Utrecht.
  Was altijd reuzegezellig en lekker druk! De prijs lijkt veel, maar in Amerika betaal je voor een groot evenement al 120 dollar entree dus ik denk dat we ons nog steeds gelukkig mogen prijzen!
  Utrecht is voor alle fans goed te vinden!
  Wilde ook al eens naar de Comicon dus komt mooi uit;)
  Komt allen en we maken er een feest van.

 5. Beste Loek,
  Ik haat het om te zeggen (niet vanwege jou) maar je hebt gelijk. We moeten aansluiten bij het volgend Amerikaans speeltje en vergeten de Europese strips. Ik zou daar het goede Nederlandse woord verkwanselen aan willen koppelen. De keuze is dus Amies of HOGE kunst (zoals in Haarlem de norm lijkt); gewoon leuke, spannende, speelse,strips lezen is geen optie meer.
  Het Stripschap bewijst al jaren dat er geen aansluiting is bij Stripminnend Nederland. De prijzen gaan naar mensen die slechts in heel beperkte kring enige vorm van een soort waardering krijgen (positiever kan ik het niet maken) en de evenementen laten al jaren een dalende lijn zien in kwaliteit en aantallen bezoekers. Met jou begrijp ik dat er vele standhouders afhaken. De informatie is,zoals gewoonlijk, spaarzaam en nergens krijg ik het idee dat de zorgen onterecht zijn of zelfs maar gedeeld worden. Het Stripschap is volledig leeg.

  1. Aan de ene kant begrijp ik het Stripschap wel. Geen financiële rompslomp meer, heerlijk. En daarbij de mogelijkheid ook eens wat ander publiek te trekken waarvan een vermoedelijk best groot deel hoogstwaarschijnlijk best wel wat raakvlakken heeft met strips. En omgekeerd de stripliefhebbers de mogelijkheid geven ook eens wat anders te bekijken: de wereld vd comic-con. Kruisbestuiving dus. Er hangt echter wel een flink prijskaartje aan e.e.a. Nu zijn stripliefhebbers over het algemeen geen onbemiddeld volkje, gezien de prijzen van de wat betere strips maar toch.. De geluiden die ik zo hoor zijn niet echt positief.. Had Het Schap misschien niet beter in zee kunnen gaan met de organisatoren van de Stripdagen in Breda of in Veldhoven? Moet Het Schap wellicht eens omkijken naar een wat goedkopere locatie? Moet Het Schap misschien eens wat minder groot uitpakken en teruggaan naar de basis: de verzamelaar die net als vroeger gewoon leuke strips op de kop wil tikken (de verzamalaarsbeurs), hier en daar een handtekening wil bemachtigen en daarnaast ook wil zien wat er allemaal aan nieuwe zaken op de markt is (winkels en uitgevers)? Maar misschien heeft de huidige generatie helemaal geen problemen met e.e.a. en juichen ze deze stap zelfs toe, ik ben al 55+, dus? De ervaring zal het straks leren. Probeer de komende tijd en vooral op de beurs zoveel mogelijk meningen te peilen! Ik hoop echt voor Het Schap dat dat ik het mis heb en dat het goed gaat en en dat ze niet al teveel dansel als het even meezit geen leergeld hoeven te betalen. Maar anders: terug naar de basis hoeft geen schande te zijn, integendeel!

 6. Het Stripschap is gek geworden. 20 Euro entree en waarvoor? Voor 4 hallen Comic Con wat mij in het geheel niet interesseert en 1 halletje Stripschap. Ik hoor en lees ook dat verschillende deelnemers afhaken vanwege de hoge kosten. Sorry jongens, jammer! Ik hoop echt voor jullie dat er ook nog een 51ste editie komt, maar dan wel helaas zonder mij op deze manier..

 7. ik zie het niet zitten ook al omdat ik begrijp dat de standhouders ook problemen hebben met de veel hogere tarieven. die gaan ook afhaken.
  nee, dit is geen club die zich in positieve zin onderscheidt en koninklijk is het evenmin om het eigen falen af te wentelen op de èchte stripverzamelaar. je zou bijna dóór het lintje gaan ?

 8. Ging ieder jaar naar de stripdagen, maar ik vind 20 euro ook veel te veel. Daar komen de reiskosten dan nog bij. Comic Con vind ik niet interessant .Ga ik inderdaad liever naar Gouda en Haarlem, Jammer vond het altijd erg leuk.

 9. Wie gaat in hemelsnaam 20 euro neertellen voor zo'n evenement,alleen leden van Stripschap die gratis binnenkomen
  zullen er nog zijn. Op deze manier trek je geen nieuw publiek,men zal ook niet opeens massaal lid worden van Stripschap om binnen te komen, waarschijnlijk gaat deze groep naar Gouda en Haarlem( beide gratis )
  Voor mij dus een gemiste kans om een bijna dood event nieuw leven in te blazen!!

 10. zo overzetten? geen financiële risico's?
  Ik hoop dat het Stripschap begrijpt dat het roer om moet. Voor Rijswijk was het al matig en de dalende lijn zet zich door. Wat is de ambitie en wat wil men doen om op de kaart te blijven (als men er nog op staat)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *