De Stripdagen en Dutch Comic Con gaan samen

De strips en de comics slaan de handen ineen: de volgende editie van de Stripdagen wordt een co-productie met Dutch Comic Con. Dat betekent dat beide evenementen samen georganiseerd worden in de Jaarbeurs in Utrecht, en dat bezoekers ze allebei kunnen bezoeken met één kaartje. Stripjournaal sprak met festivaldirecteur Ton Schuringa over deze opmerkelijke stap.

Ton Schuringa - Stripdagen 2016 in Rijswijk (Foto Rolf Kruger)
Ton Schuringa (Foto Rolf Kruger)
Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?
‘Zij zijn bij ons gekomen. Dutch Comic Con wilde meer met strips doen. Daar wilde ik wel bij helpen, want de Stripdagen moesten ook iets doen. En dan zitten we ook nog eens in de Jaarbeurs. We kregen het gewoon in de schoot geworpen.’

Wat gaat er veranderen?
‘Voor het publiek wordt het gewoon één evenement. Er zijn vier hallen voor Comic Con en één hal voor de Stripdagen. En er is een centrale hal waar alle andere hallen op uit komen. Hal 10 van de Jaarbeurs lijkt als twee druppels water op de hal in Rijswijk. Dus we kunnen de hele opzet zo overzetten. Een groot podium, een klein podium, workshops, een kinderplein, eigenlijk alles wat er de afgelopen twee jaar ook was. En er zijn mensen, dat is wat we willen.’

Lees ook: ‘Festival zit nog te veel in het verleden’

Wat betekent het voor de entreeprijs?
‘Die is hoger dan bij de Stripdagen. Leden van het Stripschap mogen gratis naar binnen, andere bezoekers betalen 20 euro. Maar je krijgt er wel vijf hallen voor terug!’

Hoe ziet de samenwerking eruit?
‘Het is vooral organisatorisch samengevoegd. Comic Con doet alle facilitaire dingen. Wij doen de promotie en de exposities. Ik kan me meer richten op de programmering, dat vind ik heerlijk. En alle inkomsten gaan naar Dutch Comic Con.’

Affiche voor de StripdagenAlle inkomsten naar Comic Con? En wat krijgt u daarvoor terug?
‘Het volkomen ontbreken van risico’s. Wij hebben helemaal geen geld nodig, we hoeven er niet aan te verdienen. Als we maar geen verlies draaien. Zoals het vorig jaar ging in Rijswijk, dat kon echt niet nog een keer. Het kwam financieel maar net uit. Onze enige doelstelling is: strips onder de aandacht brengen van een breed publiek. Dat kan nu heel goed, want door de samenwerking met Comic Con trekken we een veel breder publiek.’

Lees ook: In een compleet nieuw jasje

Comic Con is wel veel groter dan de Stripdagen. Bent u niet bang dat zij op termijn de Stripdagen gaan overvleugelen?
‘We moeten zien hoe het loopt, er moest iets gebeuren. Deze optie was het enige wat over bleef. We hebben wel eens overwogen om zelf meer Comic Con-aspecten toe te voegen. Meer games, meer fantasy, meer cosplayers. Maar dat werkt niet, wij moeten geen Comic Con gaan spelen. Dus ook samen met Comic Con zullen de Stripdagen hun eigen karakter houden.’

Dus u gaat opgewekt de toekomst in?
‘Met alle vertrouwen. Dit is de vijftigste editie van het festival, maar ik zie het vooral als de eerste van de volgende vijftig.’

De Stripdagen 2018 vinden plaats op 31 maart en 1 april in de Jaarbeurs in Utrecht.

Facebook
Twitter
Instagram
Volg via Email
RSS
Google+
https://stripjournaal.com/2017/10/19/stripdagen-dutch-comic-con-samen/

2 Comments

  1. zo overzetten? geen financiële risico’s?
    Ik hoop dat het Stripschap begrijpt dat het roer om moet. Voor Rijswijk was het al matig en de dalende lijn zet zich door. Wat is de ambitie en wat wil men doen om op de kaart te blijven (als men er nog op staat)?

  2. Wie gaat in hemelsnaam 20 euro neertellen voor zo’n evenement,alleen leden van Stripschap die gratis binnenkomen
    zullen er nog zijn. Op deze manier trek je geen nieuw publiek,men zal ook niet opeens massaal lid worden van Stripschap om binnen te komen, waarschijnlijk gaat deze groep naar Gouda en Haarlem( beide gratis )
    Voor mij dus een gemiste kans om een bijna dood event nieuw leven in te blazen!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*