stripnieuws

Standaard Uitgeverij start nieuw stripfonds Matsuoka

8 november 2017
Stripjournaal

Precies één jaar na de dood van Marc Sleen start Standaard Uitgeverij een nieuw stripfonds dat de naam meekrijgt van het allerleerste Nero-album: Matsuoka. Het wordt een fonds met mooi verzorgde en gebonden uitgaves.

Exact 1 jaar na de dood van Marc Sleen en op zijn 70ste verjaarjaardag krijgt Nero zijn eigen stripfonds: MatsuokaMatsuoka is de slechterik in het allereerste avontuur van Nero -of dan eigenlijk nog de avonturen van detektief Van Zwam- en heeft de Vlaamse stripheld in de jaren daarna nog regelmatig het leven zuur gemaakt. En daarmee is ook Matsuoka -vernoemd naar de Japanse minister van Buitenlandse Zaken tijdens de Tweede Oorlog- een stripicoon geworden.

Lees ook: Marc Sleen overleden

Stripfonds

Nu wordt de naam gebruikt voor het nieuwe stripfonds van Standaard Uitgeverij. 'Een imprint die spannende, geestige strips uit binnen- en buitenland zal publiceren. Bestemd voor een zo breed mogelijk publiek', laat de uitgeverij weten. 'Strips waarin humor en avontuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, en die de onmiskenbare stempel dragen van de auteurs die ze geschreven en getekend hebben. Matsuoka laat al dat fraais in mooie, verzorgde en gebonden uitgaves op de wereld los.'

Het eerste album van het nieuwe fonds dat in de winkels ligt, is de bewerking van Nero door Kim Duchateau. De Vlaamse tekenaar die vooral bekend is van Esther Verkest heeft zijn eigen draai gegeven aan Nero in het verhaal De Zeven Vloeken. Het is een eenmalige uitgave, laat hij weten in het tv-programma Van Gils & gasten. Het is niet zo dat hij de reeks overneemt.

Lees ook: Wafelenbak als eerbetoon op de Boekenbeurs

Weduwe Marc Sleen

Ook Catharina Kochuyt, de weduwe van Marc Sleen, is blij met het project en het nieuwe Nero-album. Op de kop af een jaar na het overlijden van haar man zat ze opvallend monter aan tafel in hetzelfde programma. 'Soms gaat het goed, soms gaat het minder goed. Het gemis en het verdriet blijft, maar ik heb zo'n boost gekregen van alle activiteiten die rondom Marc Sleen zijn gebeurd.' Nero bestaat dit jaar 70 jaar, en dat is groots gevierd.

Het nieuwe fonds Matsuoka gaat nu van start. Het is goed dat Standaard Uitgeverij eindelijk eens meer gaat doen dan de bekende succes-strips als Suske en Wiske, De Kiekeboes en Urbanus uitgeven. Een fonds als dit lijkt zeer welkom in België.

Lees ook: Typisch Vlaams: de familiestrip

Hier kun je zien wat de uitgeverij nog meer in petto heeft voor dit label, onder andere de integrale uitgaven van alle Nero-verhalen waaraan Dirk Stallaert heeft meegewerkt.

2 comments on “Standaard Uitgeverij start nieuw stripfonds Matsuoka”

    1. U kunt via deze website geen strips bestellen. U kunt het beste eens kijken bij een stripwinkel bij u in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *