Hans Matla: ‘Ik weet het niet meer, het is niet best’

Na elf jaar van vruchteloze pogingen om zijn enorme stripcollectie onder te brengen bij de Koninklijke Bibliotheek, dreigt verzamelaar Hans Matla de handdoek in de ring te gooien. De enige optie die dan nog rest, is dat hij zijn unieke collectie in onderdelen gaat verkopen. Een nachtmerrie voor hem, én voor de echte stripliefhebber. ‘Nederland wil het niet. Zot hè?’

Met 70.000 stripboeken en 100.000 stripbladen, goed voor een gewicht van 45 ton en zeshonderd strekkende meter boekenplank, heeft Hans Matla een echt unieke collectie. Hij heeft zelfs de fundering van zijn Haagse woning laten verstevigen om zijn verzameling te kunnen dragen. De collectie Matla omvat alle Nederlandstalige strippublicaties van de afgelopen 150 jaar. Het resultaat van tientallen jaren fanatiek verzamelen. Maar dat levenswerk is nu in gevaar.

Hans Matla tussen zijn archiefkasten. Foto: De Wereld Draait Door
Hans Matla tussen zijn archiefkasten. Foto: De Wereld Draait Door

‘Ik moet er toch iets voor terug krijgen om een geruste oude dag te hebben’, zegt Matla. De collectie is zijn pensioen, en dus is hij al jaren op zoek naar een koper. 1,8 miljoen euro wil hij ervoor hebben, een fractie van de getaxeerde waarde van 6 tot 9 miljoen. ‘De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag wil het graag hebben. Het zou geweldig zijn als daar alles in één keer kan worden ondergebracht.’

Podcast: Red de collectie Matla

Maar zo makkelijk gaat het niet. De KB heeft geprobeerd sponsors te vinden, maar kan het benodigde bedrag definitief niet op tafel leggen. Matla zit nu met de handen in het haar. De enige optie die nog rest is het in onderdelen verkopen van de collectie. Maar daarmee sloopt hij eigenhandig zijn levenswerk. ‘Ik weet het gewoon niet meer, hoor. Ik ben uitgepraat, ik weet niet meer wat ik nu nog moet doen.’

Belang van de collectie Matla

Een waardevol album dat ook in de collectie Matla te vinden is: Het Geheim van de Zwaardvis van Blake en Mortimer.

Het zou van groot cultuurhistorisch belang zijn om de collectie te behouden. Juist om ervoor te zorgen dat al die strips zichtbaar blijven. Want als je een tentoonstelling wil inrichten, kun je putten uit deze verzameling, zegt Matla. ‘In de collectie Matla zit alles. Oorlog, misdaad, godsdienst, erotiek, al die genres bevinden zich in het beeldverhaal. Of literaire strips; ik heb alles van Marten Toonder, meer dan duizend boeken. En ik verzamel ook alle buitenlandse publicaties van Nederlands strips. Ik heb alle Noorse, Zweedse en Deense tijdschriften waar bijvoorbeeld Tom Poes, Eric de Noorman of Kapitein Rob in hebben gestaan.’

Lees ook: Deze Kuifje-tekeningen hebben records opgeleverd

De collectie kan bovendien zichzelf onderhouden, aldus Matla. ‘Je kunt tegen betaling reproducties uit die boeken aanleveren. Of aan musea dingen uitlenen, daar wordt keurig een vergoeding voor betaald.’ Zonder een koper ziet het er echter somber uit. ‘Achteraf denk ik: het is krankzinnig. Dat krijgt nooit meer iemand bij elkaar. Als je dit uit elkaar trekt krijg je het nooit, nooit, nooit meer bij elkaar.’ Twee weken geleden heeft hij zelfs een koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn verdienste voor de stripwereld.

En nu?

Matla slaakt eens een diepe zucht. ‘Bezit is een last.’ De eerste verzamelaars die graag in zijn collectie willen grasduinen, hebben zich al gemeld. Hans Matla houdt ze nog zoveel mogelijk af, maar op enig moment zal hij toch een knoop moeten doorhakken. ‘Hoe het ook zij, ik heb in ieder geval mijn hele leven ervan genoten’, besluit hij toch maar monter. ‘En dat doe ik nog steeds, elke dag.’

 

Facebook
Twitter
Instagram
Volg via Email
RSS
Google+
https://stripjournaal.com/2018/06/14/hans-matla-weet-het-niet-meer/

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*