stripnieuws

Sjors en Sjimmie komen terug

7 maart 2019
Stripjournaal

Na een stilte van twintig jaar komt Nederlands meest bekende stripduo weer terug. In het komende nummer van de StripGlossy verschijnt namelijk een gloednieuwe aflevering van Sjors en Sjimmie.

Er werd al langer geprobeerd om Sjors en Sjimmie nieuw leven in te blazen na het verschijnen van het laatste verhaal in 1999. Maar Sanoma had de rechten en hield tot nu toe elke publicatie van het duo tegen. Zelfs een poster voor Strips op de Markt in Gouda moest drie jaar geleden op last van Sanoma teruggetrokken worden. Hoe het de StripGlossy nu wel gelukt is om Sjors en Sjimmie in het blad te krijgen, wil de uitgever nog niet zeggen. Het is ook niet duidelijk of dit eenmalig is, of dat de strip weer vaker gaat verschijnen. Die details worden bekend gemaakt bij de presentatie op 22 maart, een dag voor De Stripdagen.

Luister ook de podcast: Lang leve het stripblad!

Bekende namen

Wel is duidelijk dat ook deze nieuwe aflevering komt uit de pen van de oude ploeg: Wilbert Plijnaar, Robert van der Kroft en Jan van Die, beter bekend als de Wiroja's. En net als vroeger worden bekende mensen op de hak genomen. Destijds ging het om 'beroemdheden' als Michael Claxon, Madomma, Jantje Shit en Linda de Snol, nu is er een rolletje weggelegd voor Ali B. en Willem-Alexander en Máxima.

Fragment uit de nieuwe Sjors en Sjimmie, met een gastrol voor Ali B.

Fragment uit de nieuwe Sjors en Sjimmie, met een gastrol voor Ali B.

Tekenaar Robert van der Kroft is blij dat hij weer zijn tanden kan zetten in Sjors en Sjimmie. 'Wie weet waar dit toe leidt', zegt hij in een uitnodiging van de StripGlossy. 'De strip zou ook in deze tijd niet misstaan. Er zijn zo veel nieuwe trends, maar ook tekenstijlen zoals manga waar we op in zouden kunnen spelen.' Ook Jan van Die ziet het weer helemaal zitten. 'Het zou inderdaad mooi zijn als Sjors en Sjimmie weer worden opgepikt. Het moet wel nú, want de mensen die zijn opgegroeid met Sjors en Sjimmie gaan het nu misschien ook weer lezen.'

Sanoma

Het lijkt er op dat Sanoma langzaamaan iets soepeler met de rechten om gaat. In januari werd bekend dat het uitgeversconcern de naam Eppo aan Eppo Stripblad aangeboden heeft. Tot die tijd gebruikte Eppo de naam onder licentie, nu heeft het blad zijn eigen naam gekocht.

2 comments on “Sjors en Sjimmie komen terug”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *