stripnieuws

Comiclopedia krijgt P. Hans Frankfurtherprijs

8 februari 2020
Stripjournaal

De P. Hans Frankfurtherprijs, de prijs voor bijzondere verdiensten voor de strip, gaat naar de Comiclopedia. Dat is bekend gemaakt in de podcast van Stripjournaal. 'De website is anno 2020 een waar instituut geworden', aldus de jury. 'De informatie is zo compleet mogelijk en wordt indien noodzakelijk à la minute aangepast.'

Kjell Knudde (links) en Bas Schuddeboom, de drijvende krachten achter Comiclopedia. Foto: Het Stripschap

Kjell Knudde (links) en Bas Schuddeboom, de drijvende krachten achter Comiclopedia.

De drijvende krachten achter de Wikipedia van de strip zijn Bas Schuddeboom en Kjell Knudde. 'We doen het allebei met veel liefde en toewijding,' reageert Bas, 'alle vrije tijd gaat eraan op. In 2001 ben ik als welwillend stagiairtje begonnen, nooit gedacht dat ik er negentien jaar later nog steeds met zoveel plezier aan zou werken.' De Comiclopedia was in 1999, in de begindagen van internet, een opvallend initiatief van Kees Kousemaker van stripwinkel Lambiek. Na zijn dood in 2010 ging Bas er toegewijd mee verder. 'Ik denk dat Kees het ook wel leuk zou vinden dat zijn project nog steeds in leven is en nu op deze manier bekroond wordt.'

Longreads

Ondertussen breidt de Comiclopedia steeds verder uit, vooral sinds Kjell Knudde erbij betrokken is. 'Sinds Kjell erbij zit proberen we de teksten zo uitvoerig mogelijk te maken', zegt Bas. 'Longreads dus. Dat is misschien niet meer voor de argeloze lezer die even kort iets wil opzoeken, maar meer voor de mensen die echt het volledige oeuvre willen zien. Een meer specifiek publiek dus, want de gewone mensen gaan wel naar Wikipedia toe. Dus ik denk dat onze meerwaarde nu echt wel zit in die verdieping.'

Stripmaker des Vaderlands Margreet de Heer begon ook ooit haar carrière bij stripwinkel Lambiek, werkend aan de Comiclopedia. Zij is dan ook erg blij met de P. Hans Frankfurtherprijs voor de site, en benadrukt de cruciale rol van Bas Schuddeboom: 'Als hij het na de dood van Kees Kousemaker niet was blijven doen, dan was het gewoon niet voortgezet.'

Bekijk hier het volledige juryrapport.

Ook de genomineerden voor Album van het Jaar zijn bekend gemaakt in de podcast. Waar en wanneer de prijzen worden uitgereikt is nog niet bekend. Dat is door het uit elkaar gaan van De Stripdagen en de Dutch Comic Con onzeker geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *