stripnieuws

Dit zijn de genomineerden voor Album van het Jaar

8 februari 2020
Stripjournaal

Naast de Stripschapprijs voor Wasco en de P. Hans Frankfurtherprijs voor de Comiclopedia zijn ook de genomineerden voor Album van het Jaar en Jeugdalbum van het Jaar bekend gemaakt. In de podcast van Stripjournaal maakte voorzitter van het Stripschap Meerten Welleman de gelukkigen bekend.

Album van het Jaar

De Meimoorden

Auteurs: Jacques Post en Eric Heuvel
Uitgeverij: Personalia

De combinatie Post-Heuvel is er één van goud. Degelijk vakmanschap gecombineerd met de klare lijn. Eric Heuvel voelt zich als een vis in het water als het gaat om verhalen uit de jaren veertig. Een spannende strip.

 

Taxi! - Verhalen vanaf de achterbank

Auteur: Aimée de Jongh
Uitgeverij: Scratch Books

Gepresenteerd als tussendoortje maar uiteindelijk één van de allerbeste strips van het jaar. Kwetsbaar als het ware leven. Aimée de Jongh durft het aan met dit persoonlijke relaas in krachtig zwart en wit.

 

De puinhopen van Sari - Vol. 1

Auteur: Johan Neefjes
Uitgeverij: Hanabi Publishers

Hollandse manga van hoog niveau. Neefjes koketteert niet alleen met sfeer en actie maar zet met vaart een eigentijds verhaal neer. Het eerste deel van een drieluik dat gaandeweg alleen maar beter wordt. Misschien wel de verrassing van het jaar.

 

Dino

Auteur: Dieter van der Ougstraete
Uitgeverij: Oogachtend

Van der Ougstraete is misschien wel het best bewaarde geheim op stripgebied. Zonder zijn grafische gekte en expressies los te laten pakt de stripmaker uit met een flamboyant meesterwerk rond de puberende Dino en zijn vader. Een strip die onder je huid kruipt.

 

Ulfberht 1 - Drakenvuur

Auteur: Irene Berbee
Uitgeverij: Syndikaat

Als late debutant in stripland lijkt Irene Berbee haar draai te hebben gevonden met dit verhaal rond een magisch vikingzwaard. Door de frisse en dynamische pagina indeling leest het album lekker weg. Een schot in de roos.

 

Jeugdalbum van het Jaar

 

Yasmina & de aardappeleters

Auteur: Wauter Mannaert
Uitgeverij: Dargaud

Kinderen aan het lezen krijgen vraagt een boek dat er toe doet. Yasmina & de aardappeleters is er zo één. Een perfecte samenvloeiing van tekenwerk, tekst, verhaal en onderwerp. Tel hierbij de vrolijke kleuren en de hedendaagse verteltoon op en je hebt het beste van twee werelden in één boek verenigd.

 

Brugpieper Roos Vink 2 - Fantastisch!

Auteur: Jan Vriends
Uitgeverij: Syndikaat

In korte tijd uitgegroeid tot één van de lievelingen van de Tina lezers. Herkenbare situaties fris en frivool aan het papier toevertrouwd door de tekenpen van Jan Vriends. Een heerlijke strip voor jong en oud.

 

Helemaal wild - De leukste dierenstrips uit Quest Junior

Auteur: Jan-Willem Spakman
Uitgeverij: Syndikaat

Superleuke dierenstrip van de winnaar van de Bronzen Kroontjespen 2018 Jan-Willem Spakman uit Quest Junior. Net als het magazine zelf slaat deze strip de brug tussen humor, strip en wetenswaardigheden. Een uitgelezen kans om de jeugd aan de strip te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *