stripnieuws

Complete collectie Suske en Wiske als crowdfunding

31 mei 2021
Stripjournaal

Standaard Uitgeverij wil alle albums van Suske en Wiske uitbrengen in een nieuwe complete uitgave, die via crowdfunding tot stand moet komen. Ruim 600 mensen hebben in een week tijd ingetekend op Suske en Wiske De Complete Collectie. Als minimaal 2021 mensen meedoen, wordt de reeks daadwerkelijk in productie genomen.

Suske en Wiske de Complete Collectie

De Complete Collectie bevat 54 bundelingen, met per bundel vijf à zes verhalen. Alle albums uit de Rode Reeks komen erin, van nummer 67 tot nummer 355. Elke bundeling krijgt een aparte cover. Vanaf 249 euro kun je intekenen op de reeks. Wie iets meer betaalt, krijgt extra's zoals art-prints van tekenaars die nooit eerder Suske en Wiske hebben getekend. Onder andere Martin Lodewijk en Philippe Franq zijn hiervoor al vastgelegd.

Lees ook: Recensie: Suske en Wiske Blauwe Reeks Integraal

Welke versie

Vooral de oude verhalen van Suske en Wiske zijn inmiddels in zoveel verschillende versies uitgegeven -hertekend, aangepaste tekst, ingekort, zwart-wit, kleur- dat het de vraag is welke versie je in deze Complete Collectie terug gaat zien. Het worden niet de originele tekeningen uit de jaren 50, verduidelijkt Jo Nachtergaele van Standaard Uitgeverij, maar het worden de versies zoals uitgegeven in de Vierkleurenreeks vanaf nummer 67.

Suske en Wiske op Sus Antigoon

'We moeten ze digitaliseren, we halen wel wat foutjes eruit, maar we veranderen niks aan tekst en beeld.' De collectie is dan ook meer gericht op een breed publiek, dan op de verzamelaars, aldus Nachtergaele. 'Het is eigenlijk een alternatief voor de backlist. Die heeft het moeilijker, verkoopt minder. Vroeger had je twee meter strips in de supermarkt, nu nog maar veertig centimeter. Op deze manier kun je dus toch makkelijk je reeks bij elkaar krijgen en kunnen we het ter beschikking stellen van zoveel mogelijk mensen. Voor minder dan een euro per album.'

Lees ook: ‘Met Suske en Wiske kan je lekker expressief zijn’

Vaker crowdfunding

Zelfs voor een grote uitgeverij als Standaard is het risico te groot om een dergelijke uitgave gewoon op de markt te brengen. 'Dus doen we het samen met de fanbase', zegt Nachtergaele. Eerder had Standaard Uitgeverij op deze manier al succes met de complete reeks van Jommeke en met De Geuzen, de laatste strip van Willy Vandersteen. Wat wordt dan de volgende? 'Mensen doen heel veel suggesties. Er is veel vraag naar Nero, ook Bessy wordt regelmatig genoemd. Maar we gaan mensen hiermee niet plat bombarderen, we doen er hooguit twee of drie per jaar.'

Intekenen voor Suske en Wiske De Complete Collectie kan tot 11 juli. De bundelingen zullen daarna niet in de winkel te krijgen zijn, dus je moet echt meedoen met de crowdfunding. Meer informatie daarover vind je hier. Als de 2021 intekenaars niet gehaald worden, krijg je je geld terug.

9 comments on “Complete collectie Suske en Wiske als crowdfunding”

  1. Weer een “ het staat enorm in de weg reeks”. Een onzinnig en tot mislukken gedoemd project. Hier zitten de verzamelaars Marokko liefhebbers zeker niet op te wachten, ( maar dat las ik bovenaan al) en dit valt wederom onder de categorie melken. wie lang genoeg meeloopt in de wereld van Vandersteen kan dit alleen maar be-amen. Ik loop al ruim 50 jaar als verzamelaar mee en heb tot ongeveer 335 alles bijgehouden tot het absurde toe.. Spin- offs Amoras, andere gasttekenaars, enz. Je kunt het zo gek niet bedenken. En maar kopen.
    Ik ben er nu echt klaar mee. Ik heb al besloten ga alles wat dubbel is en geen toegevoegde waarde meer heeft uit de collectie gooien. Standaard: zie onder ogen dat Suske en Wiske hun glans aan het verliezen zijn. Ze zijn gedateerd en ingehaald door het eigen succes.

  2. Het zou flauw zijn om het project af te gaan kraken, dus dat zal ik zeker niet doen. Het is aan een ieder om te kopen of niet te kopen, maar ik wil toch even kwijt dat het me niet helemaal duidelijk is welke koers er nu wordt gevaren met betrekking tot Suske en Wiske. Onlangs zijn er nog 16 herdrukken verschenen in de Rode Reeks met een nieuwe cover lay-out in het oorspronkelijke formaat (formaat van de albums 67 t/m 338) onder het motto “dan kan iedereen de reeks compleet maken en het formaat is dan niet afwijkend”. De reeks via crowdfunding wordt 8% kleiner en bevat de albums 67 tot en met 355. Vanaf album 339 was het formaat juist groter gemaakt naar A4. We hadden de Classics die ook op A4 formaat werden uitgegeven met een witte kaft, de rode reeks zou niet meer herdrukt worden. Nu toch weer wel, althans een maand geleden. En nu weer niet omdat het een risico is voor de uitgeverij en dus verschijnt de Crowdfunding Reeks. Ik ben persoonlijk het spoor een beetje bijster. En wordt de Blauwe reeks weer ouderwets ingekort opgenomen? Vermoedelijk wel. Het is afwachten. In ieder geval zijn de albums wel 8 procent kleiner. Jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *