recensie

Suske en Wiske Blauwe Reeks Integraal deel 1

8 september 2020
Stripjournaal

Daar is hij dan, de langverwachte integrale uitgave van de eerste vier verhalen uit de Blauwe Reeks van Suske en Wiske. Deel 1 van de Blauwe Reeks Integraal is al verschenen, op 9 september komt deel 2 uit. Een stevige pil, bijna twee kilo hardcover zodat meteen duidelijk is: hier ligt een stuk stripgeschiedenis voor je.

Suske en Wiske Blauwe Reeks Integraal deel 1Die geschiedenis wordt uitgebreid beschreven in de dertig pagina's dossier die aan de verhalen Het Spaanse Spook, De Bronzen Sleutel, De Tartaarse Helm en De Schat van Beersel vooraf gaan. Het zijn de Suske en Wiske-verhalen die Willy Vandersteen vanaf 1948 maakte voor het weekblad Kuifje. Tante Sidonie en Jerom mochten niet meedoen, Wiske kreeg krulletjes om haar voor het chique Kuifje-publiek acceptabel te maken. In plaats van een rode cover, kregen deze verhalen een blauwe cover. En zo ontstond de naam Blauwe Reeks.

De dossierpagina's geschreven door Niels van der Made, voorzitter van De Fameuze Fanclub, laten zien dat hier een echte kenner aan het werk is. Minutieus beschrijft Van der Made de achtergronden bij de verhalen, en hij weet daarin moeiteloos verbanden te leggen met de tijdgeest en met ander werk van Vandersteen. Ook de kritische kant, zoals de beschuldiging van plagiaat, schuwt hij daarbij niet. Bovendien is het dossier rijkelijk geïllustreerd met pareltjes uit de Kuifje weekbladen.

Lees ook: Geen herdruk meer voor oude Suske en Wiske albums

Misser

Gelukkig is niet dezelfde grove fout gemaakt als in de reeks Suske en Wiske Classics om de ingekorte versie van deze verhalen te gebruiken. Wel zijn net als in die reeks de verhalen opnieuw ingekleurd met moderne technieken. Dat levert prachtige kleuren op die recht doen aan de originele inkleuring, zonder dat er onnodig gestrooid wordt met overloopjes of schaduweffecten. Wel is op sommige pagina's de lijntekening wat vervaagd, vooral bij Het Spaanse Spook (kijk bijvoorbeeld maar eens op pagina 47). Dat is echt heel zonde, want je mist daardoor de finesse in de tekeningen van Vandersteen. En bovendien is het onnodig, want de lijntekeningen in de reeks Suske en Wiske Klassiek uit de jaren 90 zien er prima uit, en hadden zo weer gebruikt kunnen worden.

Een grotere misser is toch wel dat er blijkbaar een corrector was die het nodig vond om de dialogen eens flink onder handen te nemen. In het dossier schrijft Niels van der Made nog heel treffend dat zelfs het taalgebruik in Suske en Wiske eigenlijk te volks was voor Kuifje Weekblad. Maar als lezer van deze integrale merk je daar niks van, want de teksten op de eerste pagina's van Het Spaanse Spook zijn netjes gezuiverd.

En dat haalt nu precies de charme en de knulligheid van die eerste afleveringen eruit. Zo zegt Lambik in het origineel als hij een drinkkan tegen zijn gezicht krijgt gesmeten: 'AIE!... Dat is nu geen manier van klappen, hè!' In de integrale is dat veranderd in het zouteloze 'AU! Da's niet wat ik bedoelde...' Waarschijnlijk is hier weer de versie van Suske en Wiske Classics gebruikt.

Lees ook: Merho: ‘Nederland is een verloren zaak, heel jammer’

Conclusie

Zonde, maar het is uiteindelijk slechts een smetje op een verder heel mooi verzorgde uitgave. Het blijven de pareltjes uit het oeuvre van Willy Vandersteen, mooi ingekleurd, eindelijk volledig en met een prachtig dossier. De Blauwe Reeks Integraal is een must voor elke Vandersteen-liefhebber.

Suske en Wiske
De Blauwe Reeks - Deel 1
Standaard Uitgeverij
€37,50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *