stripnieuws

Aimée de Jongh valt in de prijzen in Japan

19 januari 2022
Stripjournaal

Dagen van Zand van Aimée de Jongh heeft de Japan International Manga Award gewonnen. Dat is een prestigieuze Japanse prijs voor internationale strips die elementen van manga hebben. De prijs bestaat uit een reis naar Japan en een bezoek aan Japanse uitgevers en animatiestudio's. Toch droomt Aimée niet meteen van een grote doorbraak in Japan.

Dagen van Zand van Aimée de Jongh

(Afbeelding: Jours de Sable © 2021 Dargaud / De Jongh)


UPDATE: Er zijn nog twee extra Franse prijzen bij gekomen voor Dagen van Zand: de Prix des Libraires 2022 en Prix BDstagram 2021.


'Het voelt eigenlijk een beetje oneerlijk. Ik ben al aan de beurt geweest', laat ze heel bescheiden aan Stripjournaal weten. In 2019 kreeg ze de tweede prijs bij dezelfde award, en ook daarbij hoorde die reis naar Japan. 'Alleen de kleur van het beeldje is nu anders. Die was toen zilver, en nu goud.'

Luister de podcast: Alles over het ontstaan van Dagen van Zand

Ze denkt met veel plezier terug aan haar reis destijds. 'Het was super interessant. Ik heb die industrie toen van binnenuit gezien. De prijs wordt uitgereikt door het ministerie van Buitenlandse Zaken van Japan en krijgt altijd veel publiciteit.' De ervaring van die reis naar Japan en het kijkje in de keuken van de manga had ze nu graag aan iemand anders gegund.

De Japanse markt

Zou een tweede ronde langs de Japanse stripwereld Aimée de Jongh niet kunnen helpen om daar vaste voet aan de grond te krijgen? 'Het is een moeilijke markt', relativeert ze. 'Ze houden eigenlijk alleen van manga, ze begrijpen Europese strips niet. Bovendien zijn manga's in zwart-wit. Het zijn letterlijk wegwerpboekjes, je leest ze als de krant. Als je ze uitgelezen hebt, gooi je ze weg.'

Lees ook: 'Bloesems in de Herfst heeft me zelfvertrouwen gebracht'

https://twitter.com/aimeedejongh/status/1483415266973429763

Daar kan de dure productie van Dagen van Zand -met hardcover en in kleur- niet tegenop. 'Maar het is niet onmogelijk, soms geven ze zo'n strip wel uit. Als ik een boek in Japan zou hebben, zou ik dat natuurlijk heel bijzonder vinden.'

De Japan International Manga Award is niet de eerste prijs voor Dagen van Zand. Vooral in Frankrijk gooide het boek hoge ogen en pakte het de Prix Ouest-France Quai des Bulles en de Étoiles du Parisien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *