stripnieuws

Nieuwe look voor Suske en Wiske

8 mei 2017
Stripjournaal

Suske en Wiske worden vernieuwd. Het formaat van de albums wordt groter, in lijn met de albums van De Rode Ridder en De Kiekeboes, en hun uiterlijk verandert. De cover van het nieuwe verhaal De planeetvreter licht een tipje van de sluier op, net als een nieuwe 'toren' die afgelopen weekend in Het Nieuwsblad stond.

Nieuwe look Suske en WiskeUPDATE: Het is officieel: Wiske krijgt borsten

Officieel wordt de metamorfose van Suske en Wiske pas volgende week bekend gemaakt, dus bij de uitgeverij houden ze de kaken nog stevig op elkaar. Maar ondertussen valt er wel al iets af te leiden uit de afbeeldingen die naar buiten zijn gekomen.

Lees ook: Suske en Wiske Classics maakt valse start

Zo ondergaat het kapsel van Wiske een flinke verandering. Haar eierkopje met rode strik bovenaan, ruilt ze om voor een staartje en een wat lossere rode strik. Haar witte jurkje krijgt een extra rode streep, en daaronder draagt ze bruine laarsjes. Op de tekening van de toren lijkt het zelfs alsof ze al beginnende borsten heeft. Suske verruilt zijn rode shirt voor een rode hoodie, met daaronder een wit t-shirt en een strakke zwarte broek en witte sportschoenen. Zijn zwarte kuifje was de laatste jaren al wat wilder geworden.

Tante Sidonia verruilt na ruim 70 jaar haar zwarte rok voor een broek, met daaronder bruine laarzen. Ook Jerom krijgt een nieuwe look: zijn overhemd zit losjes uit zijn broek en hij draagt sportschoenen. Hij krijgt daarbij wel zijn oude 'gebobbelde' baardje terug.

Lees ook: Paul Geerts: 'Ik volg Suske en Wiske niet meer'

Nog veel onduidelijk

Wat er behalve het formaat van de albums en het uiterlijk van de helden nog meer verandert, is nog niet helemaal duidelijk. Zoals Standaard Uitgeverij het eerder verwoordde, lijkt het alsof er meer verandert: ‘Alle grote helden trekken zich nu en dan wel eens terug om de batterijen op te laden. Voor Suske en Wiske hebben we dat ook gedaan. Vanaf midden mei brengt SU nieuwe avonturen in een aangepaste vorm. Zoals steeds, voor jong en oud en voor iedereen die van strips houdt.’

Of deze nieuwe toren die in Het Nieuwsblad stond weer op de achterkant van de albums komt, is ook nog niet duidelijk. Tot 2007 stond de bekende toren op de albums, en het werd daarmee een van de bekendste handelsmerken van de reeks.

Tegelijkertijd werkt de uitgeverij aan de serie Classics, die oude verhalen van Nieuwe look Suske en WiskeSuske en Wiske in een nieuw jasje giet. ‘Wat als Willy Vandersteen met de teletijdmachine naar 2017 zou zijn geflitst? Hoe zou hij vandaag zijn meest legendarische verhalen uitgeven?’ Vanaf 17 mei verschijnen Het geheim van de gladiatoren, De duistere diamant, De schat van Beersel en De groene splinter in deze Classics-reeks.

Eind jaren negentig ontstond flinke ophef toen Suske en Wiske hun eerste metamorfose kregen en Wiske ineens verscheen in kort rokje en naveltruitje.

Lees ook: Voor het eerst blote borsten in Suske en Wiske? Echt niet!

24 comments on “Nieuwe look voor Suske en Wiske”

 1. altijd trouw de albums van suske en wiske verzameld, maar nadat de tekeningen anders zijn geworden en de albums groter zodat ze niet meer in m'n kast passen stop ik met verzamelen, jammer!!

 2. Never change a winning team. En dat gold voor de uitvoering tot en met 'Game of Drones'. Zodra bijvoorbeeld het uiterlijk van Donald Duck verandert, of de braafjes gestileerde Kuifje naar de tekenstijl van Dany, is de oorspronkelijkheid getransponeerd naar algemeen en daarmee letterlijk uit beeld verdwenen. Het is de oorspronkelijke naïviteit die een cartoon bij een groot publiek in de smaak laat vallen, daarna moet je er verder van afblijven. MAJ Driessen, cartoonist in ruste.

 3. Ach de kwaliteit van de S&W verhalen was na pak hem beet nr 190 al bedroevend slecht, maar boven de 220-230 werd het pas echt verschrikkelijk. Ik koop de nieuwe nummers ook alleen nog maar tweedehands en lees niets meer. Zijn er nu echt geen betere verhaalschrijvers voor dit instituut meer te vinden?! Over de wijzigingen heb ik het nog niet eens, dat is gewoonweg lachwekkend zo erg. Wat doet die familie Vandersteen eigenlijk, Willy zou zich in zijn graf omdraaien. Ongeveer dagelijks vrees ik.

 4. Ik had het pas ontdekt met de aanschaf van het Monamysterie.
  Mijn laatste was Game of drones.
  Ik baal hier echt van.
  Jullie verpesten het voor de oudere lezer.
  Ik kreeg mijn eerste Suske en wiske toen ik 8 was en nu ben ik 28 jaar verder. Toen Paul Geerts eigenlijk ermee stopte, is het voor mij alleen maar achteruit gegaan.
  Die veranderingen van de lay out mogen van mij terug gedraaid worden en de kleding ook!
  Ik denk dat er meer "oudere fans" zijn dan jongeren.

 5. Ik ben het met jullie allemaal eens. Dit nieuwe boek slaat nergens op????Ik heb mijn kast gemaakt op de oude maat en de nieuwe passen niet meer.En de indeling vind ik niks. Ik hoop dat ze het weer terug draaien anders zijn ze een hoop trouwe verzamelaars en lezers kwijt????

 6. Ze hadden niks aan de strip mogen veranderen en de nalatenschap van Willy vanderSteen zou daar op toezien. Het is nog jaren goed gegaan en daarna kwamen de veranderingen de kaft veranderde van kleur en het kader om de tekening op de kaft verdween en in de laatste albums die blijkbaar ook een groter formaat moesten krijgen kreeg Wiske ineens borsten en de rest van de personages veranderde ook. En dat allemaal om dat de verkoopcijfers blijkbaar achter uitgaan.

 7. Standaard Uitgeverij,

  is het nou echt nodig om het formaat te wijzigen, het slaat totaal nergens op, heb je de serie van 67 t/m 338, komt er ineens een groter formaat bij, slaat totaal nergens op.
  Ben bang dat er nog weinig animo voor komt als dit grotere formaat gehandhaafd blijft!!
  Bezint eer gij begint!!

 8. Niet blij met het formaat past niet meer in mijn kast, er was toch niks mis met het vorige formaat. De andere veranderingen zijn prima. Wil deze nieuwe graag in het oude formaat. Ander stop ik ook met verzamelen.

 9. Heb destijds een kast op maat laten maken voor de Suske en Wiske albums die ik allemaal heb vanaf nummer 67.
  En nu maken ze de albums een slag groter, dat is niet zo fraai!

 10. Triestig, triestig, verandering is niet altijd beter, geef mij maar het oude vertrouwde formaat, heb de keuze tussen nieuwe kast kopen of stoppen met de verzameling. 🙁 🙁

 11. Lieve Standaard Uitgeverij,

  Kunnen jullie ALJEBLIEFT dit nieuwe album alsnog in het oude, vertrouwde formaat uitgeven? Vernieuwing is prima (doorlopende tekeningen, opgroeiende wiske, broeken en laarzen, ..), maar die onpraktische formaatsverandering was toch nergens voor nodig? Kiekeboe en Urbanus kunnen ons toch gestolen worden? Lopen jullie dan alsjeblieft hun onhandige formaat niet achterna! Liefhebbers kopen een strip toch om de inhoud en niet omdat het album wat groter uitgesneden is? Ik was erg onaangenaam verrast toen ik hier vandaag achter kwam.

 12. Vreselijk, het nieuwe formaat en de onrustige pagina's. Dit lijkt het einde van een tijdperk. Ik hab alle rode albums. Ben nog akkoord gegaan met de voorkant die volledig gekleurd is, maar nu...? Dit album past niet eens in mijn boekenkast naast alle andere uitgaves. Ik ben diep bedroefd.

 13. O en mss ben ik een zeurpiet, maar Suske heeft blauwe schoenen. Gelukkig ook een plupunt: de toren staat gelukkig nog wel op de achterkant!

 14. De veranderingen van Suske en consorten snap ik wel. Alles gaat vooruit, dus ook Suske en Wiske. Het formaat vind ik écht super onhandig het pas niet meer naast de 'ouwe gouwe'en dat is een misser. Voordeel van de nieuwe indeling is: de tekst is groter goed voor de 40+ (mezelf dus), maar de plaatjes met witte lijntjes vond ik toch fijner lezen. Al met al:geef mij de 'oude'S&W maar terug! (Please?)

 15. vooruitgang is niet altijd n verbetering. Jammer vind ik persoonlijk het formaat, opbouw van de pagina's leest zeer onrustig. Wat was er mis met het oude?? Het was nostalgie voor de oudere lezers / verzamelaars. Terug naar je jeugd...... Kortom borsten andere kledingstukken prima...... maar laat de rest zijn zoals het was. Mocht de strip toch zo gewijzigd blijven zal ik afhaken, jammer maar helaas

 16. Niet blij met de verandering. Het formaat vind ik niks ook de pagina's lijken wel of het verkeerd is gesneden. Moet ook andere kast aanschaffen i.v.m. hoogte. Waarom nu ineens een ander formaat. Niet blij mee.Denk dat ik vanaf nu stop met verzamelen.

  1. Ben het helemaal mee eens, waarom het formaat wijzigen. Heb nu de serie van 69 t/m 338 op een rij staan, komt er een groter formaat bij?!!
   Is dit nou echt nodig, ook de persoonsveranderingen (Wiske met borsten, Suske kleding), ik vind het waardeloos!!

 17. Volgens mij heeft ook Sidonia een beetje borsten gekregen. Daarnaast lijkt het erop dat Jerom kortere maar gespierdere armen heeft gekregen en dunnere benen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *