stripnieuws

Kort geding tegen curator stripmuseum

2 september 2017
Stripjournaal

Striptekenaars die hun werk proberen terug te krijgen uit het failliete stripmuseum in Rotterdam gaan tot het gaatje. Ze spannen een kort geding aan tegen de curator, die per persoon 75 euro vraagt voor het teruggeven van de werken.

UPDATE: Het kort geding is op dinsdag 3 oktober om 9.30 uur bij de rechtbank in Den Haag.

Voor tekenaar Marc Scherbatayev is het een erekwestie, zegt hij bij RTV Rijnmond: 'Ik ben nu zo'n dertig jaar aan het tekenen, je legt je hele ziel en zaligheid erin en dan is er een of andere jojo die zegt dat ik mijn eigen werk niet terug kan krijgen en dat ik er voor moet gaan betalen. Terwijl ik dan denk, flikker op, het is andersom!'

Lees ook: Geen doorstart voor failliet stripmuseum Rotterdam

Wie heeft gelijk?

Het is een nieuw hoofdstuk in een bittere strijd tussen striptekenaars en curator. Volgens advocaat Claudia Berghout, die de tekenaars bijstaat, gaat de curator alleen over de spullen die daadwerkelijk van het stripmuseum zijn. De rest valt niet binnen zijn beheer, dus ook niet de werken die de striptekenaars aan het museum hebben uitgeleend. Het uitzoeken wie de eigenaar is valt gewoon onder het normale werk van een curator.

De curator stelt echter dat hij 'redelijke kosten' in rekening mag brengen voor het uitzoeken, bewaren en afleveren van de spullen. De rechter-commissaris heeft hem daarin eerder gelijk gegeven.

Schade

Striptekenaars beginnen kort geding tegen curator

Robert van der Kroft en Marc Scherbateyev tekenen uit protest op de ruit van het museum. (Still uit video van RTV Rijnmond)

De hele situatie levert wel al financieel nadeel op van Scherbateyev. 'Dit weekend is het Brabant Stripfestival in Veldhoven. Daar had ik graag mijn werk mee naartoe willen nemen. Maar ik heb nu dus niet alle werken bij me die ik bij me zou willen hebben.'

Lees ook: Boze tekenaars tekenen op ruit stripmuseum

Een kort geding is een riskante optie, want bij verlies loopt de rekening voor de striptekenaars alleen maar op. Maar als ze winnen hopen ze op een dwangsom voor de curator. Waarbij moet betalen voor elke dag dat hij de werken nog niet teruggegeven heeft.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *