Verknipt Kuifje-album kan een ton opbrengen

Er zijn tientallen plaatjes weggeknipt, en toch is de verwachting dat een speciale editie van Kuifje en de Zwarte Rotsen voor bijna 100.000 euro verkocht wordt in een veiling. Niemand minder dan Hergé zelf heeft namelijk de plaatjes verwijderd. En dat maakt dit het meest bijzondere stripboek dat je kan krijgen.

Het album uit 1943 staat bekend als de ‘alternatieve editie’. Het is gedrukt in een oplage van tien exemplaren, en was bedoeld om naar kranten te sturen die het konden gebruiken voor publicatie. Er was namelijk een belangrijke verandering voor Kuifje: uitgeverij Casterman had Hergé ervan overtuigd om zijn verhalen eindelijk in kleur uit te brengen. Tegelijkertijd werd vanwege de papierschaarste in de Tweede Wereldoorlog de lengte teruggebracht naar 62 pagina’s. Ook de acht albums die al verschenen waren, zouden in kleur en flink ingekort (van gemiddeld 140 naar 62 pagina’s) opnieuw uitgebracht worden.

Lees ook: Deze Kuifje-tekeningen hebben records opgeleverd

Hergé moest dus aan de slag, en nam daarvoor medewerkers aan (waaronder Bob de Moor): het ontstaan van Studios Hergé. De Zwarte Rotsen was een van de verhalen die ingekort moesten worden. Toen Hergé hiermee klaar was wilde hij de pagina’s naar diverse buitenlandse kranten sturen. Maar omdat hij bang was dat de Duitse bezetter losse papieren verdacht zou vinden liet hij er tien albums met kaft van drukken.

Hergebruik in 1963

Als Kuifje en de Zwarte Rotsen in 1963 opnieuw getekend wordt op verzoek van de Britse uitgever, haalt Hergé een overgebleven exemplaar van deze alternatieve editie tevoorschijn. Hij gebruikt het om er aantekeningen in te maken voor zijn medewerkers, en hij knipt er plaatjes uit om aan te geven wat anders getekend moet worden. Zo is er een scène waarin Kuifje de treincoupé uit loopt als Jansen en Janssen in slaap zijn gevallen. Hergé vraagt zich daarbij af: waar is Bobbie gebleven? Het betreffende plaatje is uit het boek geknipt. En inderdaad, in de herziene versie zien we Bobbie erbij in die scène. Zo heeft Hergé nog tal van andere plaatjes uitgeknipt om een wijziging aan te geven. Ook heeft hij een groot kruis op de cover gezet, om aan te geven dat hij een nieuwe cover wil.

Kuifje weggeknipt
Het album met plaatjes weggeknipt door Hergé.

Met dit unieke album kijk je als het ware mee over de schouders van Hergé. Het staat te koop op veilingsite Catawiki, en loopt zondag af. Vorig jaar veilde Catawiki nog een ander bijzonder album van Kuifje, namelijk een test-editie van Kuifje in Afrika. De verwachte opbrengst van De Zwarte Rotsen ligt nu rond de 95.000 euro, wat dit stripboek meteen het duurste Kuifje-album ooit zou maken.

1 Comment

  1. goede dag

    ik heb verschillende strip plaatjes uit 1972 van kuifje,kapitein haddock,janssen en janssen,prof barrabas
    is hier nog interesse voor?
    plaatjes zijn in goede staat.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*