stripnieuws

Curator krijgt gelijk in kort geding stripmuseum

17 oktober 2017
Stripjournaal

De curator van het failliete stripmuseum Rotterdam mag 75 euro vragen aan striptekenaars die hun werk willen terugkrijgen. Dat heeft de rechter in een kort geding bepaald. De eis van tekenaar Marc Scherbateyev is daarmee afgewezen.

Marc Scherbateyev en Robert van der Kroft tekenen uit protest op de ruit van het stripmuseum

Scherbateyev had –net als veel andere tekenaars- zijn eigen werk in bruikleen gegeven aan museum Strips!. Toen het museum failliet ging, vroeg de curator 75 euro om de spullen uit te zoeken en terug te geven aan de tekenaars.

Lees ook: Publiciteit stripmuseum is ‘stoot onder de gordel’

Het kantoor van de curator reageert op de uitspraak van de rechter: ‘Na het inventariseren van deze zaken en het beoordelen van de aanspraken van de diverse tekenaars door de curator, zijn er door de curator werkzaamheden verricht en kosten gemaakt voor de feitelijke afgifte op twee ophaaldagen. Deze laatste kosten zijn als handlingkosten in rekening gebracht bij de betreffende tekenaars. De curator heeft voor deze handlingkosten een boedelbijdrage verlangd van EUR 75.’

Vervolg

Scherbateyev laat het er niet bij zitten en kondigt een bodemprocedure aan. Hij vraagt daarvoor tekenaars en sympathisanten om hem te ondersteunen. Het aanvragen van een bodemprocedure kost 78 euro. Hij hoopt nu minstens 78 mensen bereid te vinden om één euro te betalen/

De totale kosten van een bodemprocedure zijn echter veel hoger, want advocaten moeten natuurlijk ook betaald worden. Alleen al het kort geding levert Scherbateyev nu een kostenpost op van bijna 600 euro, blijkt uit de uitspraak. In het tv-programma Kanniewaarzijn vertelde hij dat hem dat niks uit maakt, en dat het om het principe gaat.

Bekijk hier de volledige uitspraak.

Bij Radio Rijnmond reageerde Scherbateyev strijdbaar op het nieuws van de rechterlijke uitspraak.

Kans op succes?

De kantonrechter neemt in de uitspraak al een voorzichtig voorschot op een bodemprocedure. Een belangrijke reden om in het voordeel van de curator te beslissen, is de verwachting dat dat ook in een bodemprocedure gebeurt. Het berekenen van kosten voor het uitzoeken en afleveren van spullen in bruikleen is namelijk niet ongebruikelijk.

11 comments on “Curator krijgt gelijk in kort geding stripmuseum”

 1. laat die paar zeik tekeningen toch lekker zitten.
  tekenaars tekenen voortdurend, dus ze tekenen elke dag toch weer bij .
  laat die curator gewoon in zijn sop gaar koken
  en dat ie maar stikt in zijn tekeningen .
  gewoon die tekeningen als zijnde " illegaal verkregen werk" verklaren , nooit signeren etc ,
  en geen rooie cent voor betalen .
  die curator is uit op geld , dus geen enkele cent gunnen die gast . dan pak je hem het hardst aan .

  1. @John
   Die curator wordt niet betaald van het geld van die paar tekeningen.
   Deze man is aangesteld door de rechtbank en doet gewoon zijn werk.
   Hij wordt betaald voor zijn werk en die tekenaar Marc Scherbateyev moet betalen voor deze achterlijke, onnodige rechtszaken.
   Deze man heeft een zeer slechte advocaat die hem niet in bescherming neemt. Zij had tegen hem moeten zeggen dat het geen enkele zin heeft om tegen de curator te procederen omdat deze man gewoon zijn werk doet. Deze slechte advocate kost meneer Scherbateyev heel veel geld.
   Sneu.

 2. Terechte uitspraak.
  Ben benieuwd naar de kosten van de bodemprocedure die deze "kunstenaar" straks ook nog voor zijn rekening kan nemen????

  1. Zat de heer Robert van der Kroft overigens niet in de Raad van Toezicht?????
   En de vrouw van de directeur was de Voorzitter van de RvT????

 3. Door de rechtspraak beschermde gangsterpraktijken. Hoezo verliezen we ons vertrouwen in de rechtsgang? Recht in eigen handen nemen klinkt met de dag aantrekkelijker.

  1. Vanwege het betalen voor geleverd werk?
   Het museum was failliet, de rechtbank schakelde een curator in en deze man moest orde scheppen in de chaos en ervoor zorgen dat de juiste kunstwerken bij de rechtmatige eigenaar terugkwamen.
   Doordat er al wat werk opgehaald en verzonden was (werk van bv de leden van de Raad van Toezicht....) en het verder 1 grote chaos was moest de curator veel uitzoeken. Zomaar de deur openzetten en iedereen het werk zelf laten pakken kan en mag niet.
   Dit uitzoekwerk kostte tijd en daar moest voor betaald worden.
   Dat is niet bijzonder of raar.

  1. Inderdaad!
   En dankzij deze onzinnige gang naar de rechtbank door een kunstenaar en een advocaat die werkelijk geen idee hebben wat ze aan het doen zijn hebben verschillende mensen inmiddels heel wat onnodige tijd en energie verspild.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *