stripnieuws

Standhouders enthousiast over samenwerking Stripdagen en DCC

3 april 2018
Stripjournaal

Een paar dagen na de eerste editie van De Stripdagen samen met de Dutch Comic Con rijst de vraag: was het een succes? Ja, als we de standhouders mogen geloven. Zij reageren over het algemeen erg enthousiast op het afgelopen weekend.

'Ik vond het veel beter dan Rijswijk en Gorinchem', zegt Hansje Joustra van Scratch Books. 'Er waren veel jonge mensen.' Wie afgelopen weekend op De Stripdagen rond liep, kan het niet ontgaan zijn dat veel cosplayers ook de weg wisten te vinden naar de hal met de strips. Het Comic Con-publiek en het strippubliek mengde zich goed, en er was meer leven in de zaal dan bij de vorige edities.

Luister: podcast met een terugblik op De Stripdagen en Dutch Comic Con

Eén van de warmste pleitbezorgers van de samenwerking van De Stripdagen en Dutch Comic Con was Seb van der Kaaden van de StripGlossy. Ook na afloop is hij nog steeds lyrisch. 'Het is ons heel goed bevallen. Ik heb van een aantal partijen gehoord dat ze eerst de kat uit de boom wilden kijken, en dat vind ik heel jammer. Je moet het een kans geven, en dat doe je door er te zijn. Wij hebben fantastische twee dagen gehad.'

De StripGlossy zorgde dan ook voor een van de blikvangers van De Stripdagen door een echte tank te laten rondrijden, in het kader van de heruitgave van De Generaal.

Kijken, kijken... ook kopen?

Leuk dat er veel publiek was en dat de cosplayers over De Stripdagen uitwaaierden, maar de standhouders willen uiteindelijk verkopen. Gebeurde dat een beetje? Bij Rob van Bavel van Uitgeverij L en Eppo wel. 'Wij hebben een superweekend achter de rug, echt geweldig. En we hebben zeker nieuw publiek gehad.' Ook bij de stand van StripGlossy zijn er veel strips verkocht aan cosplayers die van de Comic Con af kwamen. Scratch Books heeft vooral op zaterdag een goede dag gedraaid.

Buurman Sytse Algera van de nieuwe uitgeverij Comic Watch had minder geluk. 'Het is heel veel lopen en kijken, maar als standhouder wil je boeken verkopen. De locatie van de zaal aan de buitenkant van DCC is wel een gemiste kans. Als de locatie centraler was geweest, zouden alle mensen door deze zaal gekomen zijn. Maar dit is wel een mooi begin.'

'Natuurlijk zijn er heel veel verbeterpunten omdat je twee nieuwe partijen samen brengt', zegt Seb van der Kaaden. 'Maar potverdorie, wat hebben we een feestje neergezet.' Het evenement in de Jaarbeurs trok ruim 32.000 bezoekers, iets meer dan vorig jaar.

Presentatie van De Generaal gaat Integraal, bij de tank op de stand van de StripGlossy.

Presentatie van De Generaal gaat Integraal, bij de tank op de stand van de StripGlossy.

Wintereditie

Er werd door de organisatie van De Stripdagen vooraf al gehint op een nieuwe samenwerking tijdens de wintereditie van Dutch Comic Con, als deze editie een succes zou zijn. Maar dat ziet Rob van Bavel dan weer niet zo zitten. 'Ik denk dat ze het dan zonder Eppo moeten doen. Want dat is voor ons een hele drukke periode, en dan hebben we alle nieuwe releases net gehad. Dus dat zou lastig zijn.'

Festivaldirecteur Ton Schuringa en Comic Con organisator Easyfairs zijn in ieder geval ook enthousiast over de samenwerking, al moet de officiële evaluatie er nog komen. In de Stripjournaal podcast met een terugblik op De Stripdagen hoor je ook hun reacties.

2 comments on “Standhouders enthousiast over samenwerking Stripdagen en DCC”

 1. Op Zondag rond elf uur bij de ingang geariveert zonder rij klein minuutje aan de stand van het stripschap voor ledenpas controle en ik stond binnen.
  Op Zaterdag was er de hardcore crowd en zondag was het natuurlijk ook nog eens eerste paasdag maar de ervaring bij de meeste tweedaagse festivals leert toch op zondag is altijd rustiger.
  En ik kon gewoon mijn gereserveerde beurseditie ophalen.

 2. Ik wilde zaterdag naar de stripdagen, maar vanuit het station stond een hele lange rij tot aan de entree van de jaarbeurs.
  Na bijna een uur te hebben staan wachten was ik nog niet eens in de buurt van de ingang en ben ik weggegaan.
  Sorry maar zo hoeft het van mij niet meer!!
  Een teleurgestelde stripboekverzamelaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *