interview

2018 wordt het jaar van 50 jaar Het Stripschap

4 januari 2018
Stripjournaal

Officieel viel 50 jaar Het Stripschap op 11 oktober 2017, maar komend jaar wordt het feestjaar waarin het echt gevierd wordt. De vereniging voor stripliefhebbers heeft echter een paar turbulente jaren achter de rug, met veel bestuurswisselingen. 'Het gaat er op onze ledenvergadering soms hard aan toe. De aandeelhoudersvergadering van Philips is er niks bij.'

Logo Het Stripschap

Meerten Welleman, de voorzitter van Het Stripschap, heeft een goed jaar achter de rug. Zijn vereniging is eindelijk in rustiger vaarwater terecht gekomen, en hij kan uitkijken naar een nieuwe opzet van de Stripdagen, samen met Dutch Comic Con. 'De afgelopen jaren waren af en toe heel moeilijk', bekent hij in de podcast van Stripjournaal. Het rommelde behoorlijk bij Het Stripschap: veel bestuurswisselingen, een penningmeester die de administratie niet goed bij hield, een andere penningmeester die een greep uit de kas deed en daar bovenop nog eens teruglopende bezoekersaantallen voor De Stripdagen. 'Het zijn pittige periodes geweest.'

Penningmeesters

Van de periode 2013-2015 ontbreekt nog steeds het overzicht over de financiën. De penningmeester uit die tijd heeft lang niks van zich laten horen. En toen er weer contact was, bleek de administratie amper bijgehouden. 'Het is allemaal in grote schoenendozen bewaard, maar het ontbreekt ons aan de tijd om dat allemaal goed uit te zoeken', verklaart Welleman. 'We zijn wel verplicht om dat te doen, en we verwachten dat dat in de komende maanden ook wel lukt.' Een goede financiële administratie is bijvoorbeeld van belang om subsidie te kunnen aanvragen.

Lees ook: Maaike Hartjes wilde Stripschapprijs weigeren

En dan is er nog een andere penningmeester die een paar duizend euro heeft overgemaakt naar een andere rekening. Welleman is opvallend mild over hem. 'Het enige wat we hem persoonlijk kwalijk nemen, is dat hij erover gelogen heeft. Hij heeft geld overgemaakt naar een partij die hem chanteerde, en wij verwijten hem dat hij daar niet open en eerlijk in is geweest. Hij heeft een taakstraf gekregen en moet al het geld terugbetalen met rente. We verwachten dus dat dat geld terug komt. Maar hij is niet van kwade wil, hij heeft niet zichzelf verrijkt.'

Discussie

Het StripschapAls het allemaal stroef gaat, en het aantal bezoekers van De Stripdagen neemt ook nog eens af, dan krijg je natuurlijk stevige ledenvergaderingen. 'Bij de Algemene Ledenvergadering gaat het er af en toe best hard aan toe. De aandeelhoudersvergadering van Philips is er niks bij', lacht Welleman. 'Mensen die bij Het Stripschap zitten, zitten daar al heel lang bij. Dus het gaat hen enorm aan het hart. Als er dan dingen niet goed gaan, komt dat uiteraard op de agenda van de ledenvergadering. Dan kun je vuurwerk verwachten.' En, concludeert hij nuchter: 'Dat hoort er ook gewoon bij.'

Maar in 2017 is de rust teruggekeerd bij Het Stripschap. Er zijn een nieuwe penningmeester en een nieuwe secretaris. 'Twee bijzonder capabele mensen met een enorme achtergrond. En daarin merk je het verschil: die mensen hebben zo veel meegemaakt in hun professionele carrière, dat waait niet zomaar over. Die beginnen aan een klus en die gaan door tot het is zoals we het het liefste zien.' Toch is de ploeg nog niet compleet, Het Stripschap is nog steeds op zoek naar nieuwe bestuursleden.

Jubileum

2018 moet het jaar worden van 50 jaar Het Stripschap. Eigenlijk was 11 oktober 2017 de exacte jubileumdatum, maar er is voor gekozen om het jubileum over het hele jaar uit te smeren, van 11 oktober 2017 tot 11 oktober 2018. Er komt een jubileumboek door Ger Apeldoorn, die eerder boeken schreef over Pep en Mad Magazine, en op dit moment bezig is met een boek over Eppo. Er is 5000 euro gereserveerd om dit boek te kunnen maken en als cadeau aan de leden aan te bieden. Het komt er in 2018, of toch pas in 2019 schrijft Het Stripschap in de laatste nieuwsbrief.

Lees ook: 'De Stripdagen zitten nog te veel in het verleden'

Verder zijn er een aantal exposities gepland, maar er moet vooral nog een hoop gebeuren om het jubileum komend jaar groots te vieren. De vereniging wordt namelijk uitsluitend gerund door vrijwilligers, en dat betekent dat ze vaak handen tekort komen. Dat is ook de reden dat er op 11 oktober 2017 geen grote aftrap van het feestjaar was. 'We zijn dan toch met een te klein clubje mensen om het allemaal voor elkaar te boksen', zegt Welleman. 'Dan spelen andere zaken een belangrijkere rol. Zoals De Stripdagen en de Algemene Ledenvergadering. Dan moet je kiezen.'

De Stripdagen en Dutch Comic Con

Meerten Welleman, voorzitter van Het Stripschap

Meerten Welleman met een cosplayer. Foto: Anne Breel

Voor het eerst worden komend jaar De Stripdagen samen met Dutch Comic Con georganiseerd, in het weekend van 31 maart en 1 april. 'Voor ons is het de manier om te kijken of we een brug kunnen slaan tussen de generaties striplezers', verklaart Welleman. Dat betekent wel dat de ticketprijs omhoog gaat naar 20 euro, maar leden van Het Stripschap krijgen gratis toegang.

Ook voor standhouders gaat de prijs omhoog, tot ongenoegen van enkele tekenaars die hun eigen stand huren. Welleman probeert daar nog iets aan te doen. 'De mensen met een kleine beurs moeten ook in de gelegenheid zijn om iets te huren op De Stripdagen. Voor de leden van Het Stripschap hebben we een tarief bedongen dat buiten de andere tarieven valt, en dat willen we ook doen voor de small press (kleine uitgeverijen, red.). Ik kan niks garanderen, want het is een kwestie van onderhandelen met de organisator. Maar we zijn altijd wel creatief genoeg om met een leuke oplossing te komen.'

De samenwerking met Dutch Comic Con kan er zelfs toe leiden dat De Stripdagen er voortaan twee keer per jaar zijn. 'Als het goed gaat in maart, willen we ook meedoen met de novembereditie. Dat wil de organisatie ook graag, zodat er één beeld is van wat de Comic Con is.' Wat Meerten Welleman betreft zijn Het Stripschap en de strip dus ook na vijftig jaar nog springlevend. 'We willen met zijn allen onderdeel zijn van het feest dat het beeldverhaal is.'

 

 

2 comments on “2018 wordt het jaar van 50 jaar Het Stripschap”

  1. Hello, I am writing an article about comics for an international bookbinding blog, and would like to use the cartoon used in this article. May I use it? and could you tell me who is the artist?

  2. Ook hier gaat het weer over geld maar geen woord over de wijze waarop het Stripschap strips wil promoten. Dan heb ik het over de strips die los staan mensen die blij zijn met een oplage van 100 stuks voor familie en vrienden (en elkaar).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *