Gilles de Geus krijgt geen nieuw avontuur in integrale

Slecht nieuws voor fans van Gilles de Geus die nog hopen op een nieuw avontuur. Ook in de integrale van de reeks die volgend jaar bij Standaard Uitgeverij verschijnt, komt geen nieuw verhaal. Dat zeggen Hanco Kolk en Peter de Wit in de podcast van Stripjournaal. Wel worden er in de integrale van Gilles de Geus zo’n dertig pagina’s opgenomen die nooit eerder in album zijn verschenen.

Cover van het nooit verschenen Gilles de Geus album De Universiteit
Cover van het nooit verschenen album De Universiteit

Het laatste avontuur van Gilles de Geus verscheen alweer zestien jaar geleden, in 2003. In 2014 hadden Kolk en De Wit een idee voor een nieuw verhaal, met de titel De Universiteit. Er was zelfs al een compleet uitgewerkte cover ontworpen. Via crowdfunding probeerden ze toen 38.000 euro op te halen om het album te realiseren. ‘Het is een ongelofelijk arbeidsintensieve strip om te maken’, aldus Hanco Kolk. ‘Ik ben vijf dagen met een pagina bezig. Dus is er veel geld nodig.’

Maar de teller bleef destijds steken op 21.730 euro en het hele plan ging niet door. ‘Er was best een groot bedrag binnen, maar het werd maar door weinig mensen bij elkaar gebracht’, zegt Kolk daar nu over. ‘Het waren er vooral een paar die grote bedragen stortten. Dus toen was onze conclusie: zoveel mensen zitten er blijkbaar niet op te wachten.’ Wie had gedoneerd, kreeg het geld vervolgens teruggestort.

Luister: de podcast met Hanco Kolk en Peter de Wit

Het verhaal verdween in een la, en nu lijkt het ideale moment om het er weer uit te halen. Volgend jaar verschijnt er namelijk een integrale van alle albums van Gilles de Geus bij Standaard Uitgeverij. Het wordt een mooie hardcover uitvoering in drie of vier delen, met een dossier geschreven door Ronald Grossey (die eerder boeken schreef over Studio Vandersteen en Bob de Moor), en voor elk deel een nieuwe cover van de hand van Hanco Kolk.

Vuur gedoofd

Maar er wordt geen nieuw avontuur toegevoegd aan de integrale. En dat is niet alleen een geldkwestie, ook het vuur bij de heren is wat gedoofd als het gaat om een nieuwe Gilles de Geus. ‘We moeten de geest hebben en het moet allemaal goedgezind zijn’, verwoordt Peter de Wit het gevoel. ‘Het is niet: u betaalt en wij tekenen’, voegt Kolk daaraan toe. Wederom exit voor De Universiteit dus.

Lees ook: Hanco Kolk brengt Robbedoes naar Rotterdam

Toch brengt de integrale nog iets nieuws, want er komen dertig pagina’s in die nog nooit in album zijn verschenen. Het zijn gags uit de eerste periode, toen Hanco Kolk de strip nog alleen maakte en het nog een gagstrip was, in plaats van een avonturenstrip zoals de latere verhalen.

Willy Vandersteen

Standaard Uitgeverij belde zelf met het idee van een integrale uitgave van Gilles de Geus, en Kolk en De Wit waren direct enthousiast. Ze zijn er trots op dat ze nu horen bij de uitgeverij van Suske en Wiske en de andere Vandersteen-strips. ‘We hebben in onze ontwikkeling heel veel te danken aan Vandersteen. Het is niet voor niks dat het tweede album van Gilles Storm over Dubbeldam heet.’ Het is een verwijzing naar het Rode Ridder-avontuur Storm over Damme. ‘Vandersteen was onze voedingsbodem.’

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*