stripnieuws

P. Hans Frankfurtherprijs voor drie stripjournalisten

14 februari 2018
Stripjournaal

De P. Hans Frankfurtherprijs, ook wel bekend als de prijs voor Bijzondere Verdiensten, gaat dit jaar naar drie mensen tegelijk. Stripjournalisten Rob van Eijck, Willem van Helden en Joost Pollmann mogen de prijs op de Stripdagen in ontvangst nemen. De commissie voor de Stripschapprijzen wil hiermee laten zien laten zien 'hoe belangrijk de bijdrage van de journalistiek aan de wetenschap kan zijn en hoe begeesterde liefhebbers van het beeldverhaal kunnen uitgroeien tot geschiedschrijvers'.

Albums van de winnaars van de P. Hans Frankfurtherprijs

Het  is eerder gebeurd dat de P. Hans Frankfurtherprijs aan meerdere personen is uitgereikt, maar het is niet heel gebruikelijk. Wel hebben organisaties de laatste jaren regelmatig de prijs gekregen, zoals Weekblad Tina in 2015 en uitgeverij Strip2000 in 2016. Omdat Het Stripschap 50 jaar bestaat en een jubileumjaar viert, is ervoor gekozen om de stripjournalistiek in het zonnetje te zetten. Een belangrijk doel van de vereniging is namelijk het bevorderen van de belangstelling voor het beeldverhaal, en de stripjournalistiek draagt daaraan bij, aldus de commissie.

Luister: Podcast over 50 jaar Het Stripschap

Rob van Eijck en Willem van Helden

Rob van Eijck en Willem van Helden, winnaars van de P. Hans FrankfurtherprijsZe worden gezien als de grondleggers van de Nederlandse stripjournalistiek, en worden daarom door de commissie in één adem genoemd: Rob van Eijck en Willem van Helden. Zij waren verantwoordelijk voor wat de commissie 'de gouden jaren' van stripblad Stripschrift noemt. 'Zij hebben met Stripschrift als proeftuin de stripjournalistiek als het ware uitgevonden en vormgegeven. Wat vaak leidde tot boekpublicaties. Rob schreef boek na boek, met als hoogtepunt het meesterwerk Beeldspraak. Willem ontpopte zich tot de Carl Barks-kenner bij uitstek', schrijft de commissie in haar rapport.

Joost Pollmann

Joost Pollmann, winnaar van de P. Hans FrankfurtherprijsDeze stripjournalist geeft zo vaak 'college' dat hij zichzelf maar 'stripprofessor' is gaan noemen. Met een knipoog natuurlijk. Joost Pollmann heeft volgens de commissie met zijn bijdrages in de Volkskrant de stripjournalistiek naar een academisch niveau weten te tillen. Vorig jaar verscheen zijn boek De Stripprofessor, en bovendien was hij ruim twintig jaar de grote man achter de Stripdagen Haarlem. 'Een veelzijdig festival dat onder zijn bezielende leiding uitgroeide tot het grootste stripevenement van de Benelux.'

Lees ook: De Stripdagen en Dutch Comic Con gaan samen

De P. Hans Frankfurtherprijs wordt op zondag 1 april uitgereikt tijdens De Stripdagen in de Jaarbeurs in Utrecht. Eerder werd bekend dat De Stripschapprijs dit jaar gaat naar Peter van Dongen. Die prijs wordt uitgereikt op 31 maart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *