Festivaldirecteur van De Stripdagen is gestopt

Midden in de voorbereiding voor de komende Stripdagen, blijkt het evenement al een tijdje zonder festivaldirecteur te zitten. Directeur Ton Schuringa is er begin december mee gestopt. Enerzijds om gezondheidsredenen, anderzijds omdat hij er ‘ook wel klaar mee’ is. Er is een kandidaat om hem op te volgen, maar die moet nog goedgekeurd worden door Easyfairs, organisator van Dutch Comic Con, waar De Stripdagen onder vallen.

Ton Schuringa - Stripdagen 2016 in Rijswijk (Foto Rolf Kruger)
Ton Schuringa – Stripdagen 2016 in Rijswijk (Foto Rolf Kruger)

Zijn vertrek lijkt nogal plotseling te komen, maar voor Schuringa hing het besluit al een tijdje in de lucht. ‘Ik had mijn ding eigenlijk wel gedaan’, verklaart hij. Oorspronkelijk zou hij De Stripdagen maar één keer organiseren, de editie van 2016. ‘Na die eerste keer was de interne organisatie helemaal geïmplodeerd. Toen heb ik het toch maar weer opgepakt. En daarna kwam Dutch Comic Con erbij, dat vond ik dan wel weer interessant.’ Maar nu is het mooi geweest, vindt hij. ‘Ik heb het neergezet, maar voor het uitbouwen moet je niet bij mij zijn. Ik ben daar ook te oud voor, het is tijd voor de jonge generatie.’ Er deed zich een goed moment voor, want alle plannen voor de komende editie liggen klaar. Iemand anders mag het gaan uitvoeren.

Met nog maar iets meer dan twee maanden te gaan tot aan De Stripdagen, begint de tijd wel behoorlijk te dringen. Meerten Welleman, voorzitter van Het Stripschap, maakt zich echter totaal geen zorgen. ‘We moeten kijken welke plannen we nu wel kunnen uitvoeren, en welke niet. De beurzen, de exposities, de veiling en de Stripschapprijzen, dat zijn dingen die vanzelf wel lopen. Voor de rest moeten we kijken of het in de planning van Easyfairs past. Zij moeten tenslotte de technische uitvoering doen.’

Vertrouwen

Ton Schuringa heeft er zelf iets minder vertrouwen in, omdat hij beseft dat er al veel tijd verloren is gegaan. ‘De uitvoeringstermijn zou al heel kort worden. Er moest in drie maanden tijd voor zes maanden werk verzet worden. Ik verdien hiermee niet genoeg om ervan te leven, ik teer al een tijdje in. Om dan ook nog dubbel werk te gaan doen…’ Wat kunnen we dan verwachten in maart? ‘De kans is vrij groot dat het een bescheiden aangelegenheid wordt’, zegt Schuringa.

Aankondiging van De Stripdagen 2018
Aankondiging van De Stripdagen 2018

Lees ook: Stripschapprijs 2019 voor Typex

Welleman benadrukt dat er meer is dan alleen de festivaldirecteur. ‘Er zit ook een hele ploeg omheen. Die is gewoon stand-by en kan ingezet worden.’ Bovendien is er een kandidaat om Schuringa op te volgen, zegt Welleman, maar hij kan nog geen naam noemen. Er moet namelijk eerst een akkoord komen van Easyfairs. Waarschijnlijk wordt daar komende week meer over duidelijk, Easyfairs wil nog niet reageren.

De nieuwe generatie

Standhouders reageerden vorig jaar nog lovend op de nieuwe samenwerking tussen De Stripdagen en Dutch Comic Con. Ze waren blij met de grote aantallen mensen en de levendigheid in de hal. Maar terugkijkend op zijn periode als festivaldirecteur ziet Ton Schuringa iets anders: ‘Het is me tegengevallen hoe de stripwereld erop inspringt, of eigenlijk hoe ze er niet op inspringt.’ Verschillende kleinere uitgeverijen waren namelijk niet aanwezig bij de laatste editie. En daar zit nou juist de jongere generatie in de stripwereld, zegt Schuringa. ‘Dat zijn allemaal veertigers, en die kreeg ik allemaal niet mee. Daar moet je het wel van hebben als je er een feestje van wil maken. Je komt er niet om boeken te verkopen, maar om de strip te promoten.’

Luister de podcast: Terugblik op De Stripdagen

De Stripdagen vinden samen met Dutch Comic Con plaats op 23 en 24 maart in de Jaarbeurs in Utrecht.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*