Genomineerden Stripmaker des Vaderlands bekend

Wie moet de Stripmaker des Vaderlands worden? Het wordt in ieder geval één van deze vier striptekenaars: Margreet de Heer, Maaike Hartjes, Robert van der Kroft of Pieter Hogenbirk. Zij zijn genomineerd voor deze functie en moeten de komende tijd campagne gaan voeren.

UPDATE: Margreet de Heer is de Stripmaker des Vaderlands

Jonathan van Engelen (vertegenwoordigde Margreet de Heer), Maaike Hartjes, Robert van der Kroft en Pieter Hogenbirk bij de presentatie van de Stripmaker des Vaderlands.
Jonathan van Engelen (vertegenwoordigde Margreet de Heer), Maaike Hartjes, Robert van der Kroft en Pieter Hogenbirk. ©Mariella Sormani

‘Hij of zij moet een ambassadeur worden voor het beeldverhaal en het medium strip in de volle breedte laten zien’, zegt Caroline van der Lee, voorzitter van de stichting die de Stripmaker des Vaderlands heeft opgezet. ‘Daar hoort ook bij dat er projecten en activiteiten ontwikkeld worden die de strip op de kaart zetten. En de Stripmaker des Vaderlands kan bij een gebeurtenis van nationaal belang een visie op de actualiteit in stripvorm geven.’

Het initiatief voor de Stripmaker des Vaderlands heeft in oktober vorig jaar de Stripcultuurbeurs gewonnen, een geldprijs van 4000 euro voor innovatieve projecten rondom de strip. Om te
zorgen dat het niet bij een eenmalige actie blijft, maar dat het een blijvende functie wordt, is er een stichting opgericht om de Stripmaker des Vaderlands te ondersteunen.

Presentatie genomineerden

Tijdens een presentatie bij de Bijzondere Collecties van de UvA in Amsterdam deden de striptekenaars hun plannen uit de doeken. Robert van der Kroft wil meer de cross-over zoeken tussen strips en andere kunstvormen, zoals hij dat ook al doet met het Cross Comix-festival. Maaike Hartjes wil de strip vernieuwen en het imago verbeteren. Pieter Hogenbirk wil dan weer samenwerking zoeken met bladen zoals de Linda, zodat je strips ook tegenkomt op plekken waar je die niet verwacht. En Margreet de Heer wil de jeugd erbij betrekken door een junior hulpstripmaker aan te stellen.

Bekijk hier de filmpjes van de genomineerden:

De komende maanden laten de vier genomineerden zichzelf zien om uiteindelijk de felbegeerde titel van Stripmaker des Vaderlands in de wacht te slepen. Het publiek beslist daarover mee, stemmen kan tot 30 september op www.stripmakerdesvaderlands.nl. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het Stripfestival Breda op zaterdag 14 oktober.

Lees ook:
Maaike Hartjes wilde Stripschapprijs weigeren
Strip De Ruyter herdenkt tocht naar Chatham
Cross Comix festival ‘overladen met superlatieven’

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*