stripnieuws

Stripmuseum Groningen heeft een goed jaar

31 augustus 2017
Stripjournaal

Het gaat goed met het Nederlands Stripmuseum in Groningen. Dat zegt directeur Victor Boswijk in de Groninger Gezinsbode. 'Vorig jaar hadden we 24.000 bezoekers. Ik denk dat we dat dit jaar zeker evenaren, want het loopt echt storm.' Dat is goed nieuws voor het museum dat drie jaar geleden nog aan een zijden draadje hing.

Misschien waren de problemen in 2014 achteraf gezien wel een blessing in disguise. Want het lijkt nu beter te gaan dan ooit met het Stripmuseum Groningen. Na het afhaken van commerciële partner Libema is de stichting het museum zelf gaan exploiteren en is het beleid omgegooid. 'Niet meer zo traditioneel, maar veel meer maatschappelijk geëngageerd. Meer over de grenzen heen, dus niet alleen striptekeningen maar ook politieke cartoons, graphic novels en jonge tekenaars die hun leven bijhouden in dagelijkse tekeningen. Dat heeft tot gevolg gehad dat we in de stripwereld veel meer serieus genomen worden. We geven ook heel veel workshops. Niet alleen in het Stripmuseum maar ook op scholen. Dat heeft onze inkomstenstroom verbreed. Daarnaast is een financiële bijdrage van de gemeente heel belangrijk geweest voor het voortbestaan van het museum.'

Lees ook: Geen doorstart voor failliet stripmuseum Rotterdam

Op dit moment lopen er verschillende tentoonstellingen in het museum die veel bezoekers trekken. Zo is er een expositie over Jan Kruis die verlengd is tot 7 januari, kun je op bezoek bij 50 jaar Tina en is er een uitgebreide tentoonstelling over Disney-tekenaar Daan Jippes. 'En de expo Kakhiel, die trekt veel jongeren', zegt Boswijk.

De toekomst voor Stripmuseum Groningen

Er gaat de komende tijd wel een hoop veranderen. Over twee jaar verhuist het stripmuseum naar het prominentere Groningen Forum, maar daar moet het wel de helft van de ruimte inleveren: van 1500 naar 700 vierkante meter. Boswijk: 'In de nieuwe situatie gaat het Stripmuseum echt op in het Forum; de Forum-directie krijgt dan de zeggenschap over het Stripmuseum. Als het goed is dan zal de stichting, die nu verantwoordelijk is voor wat in het museum te zien is, verantwoordelijk blijven voor het aanbieden van speciale tentoonstellingen. Bovendien blijft de collectie van 40.000 stuks eigendom van de stichting.'

Lees ook: Stripmuseum in Groningen wordt veel kleiner

Ook inhoudelijk gaat er veel veranderen. Er komt meer aandacht voor games en animatie, en het museum krijgt een nieuwe naam. 'Het zal dan veel interactiever zijn. De tijd vraagt dat.'

Groninger Museumnacht

Wie nog naar Stripmuseum Groningen in de huidige vorm wil, kan op 9 september zijn slag slaan. Het museum doet dan mee aan de eerste Groninger Museumnacht, wat betekent dat je van 19.00 tot 1.00 uur voor vijf euro naar binnen kan. En er is vanalles te doen, vertelt Boswijk: 'We openen met een van onze medewerkers verkleed als Spiderman. Dan volgt een lezing van stripjournalist Michael Minneboo; hij schreef een boek over Spiderman. Jan-Willem Spakman uit Groningen geeft een workshop tekenen en signeert zijn eigen werk. Ook de Groninger Sam Peeters is er. Hij geeft les bij de opleiding striptekenen aan ArtEZ Hogeschool in Zwolle.'

Dirkjan in Stripmuseum Groningen

Dirkjan neemt zijn rol in het stripmuseum erg serieus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *