stripnieuws

Dit zijn de genomineerden voor Album van het Jaar

1 maart 2018
Stripjournaal

Na de Stripschapprijs voor Peter van Dongen en de P. Hans Frankfurtherprijs voor Rob van Eijck, Willem van Helden en Joost Pollmann, zijn nu de nominaties bekend voor het Album van het Jaar en het Jeugdalbum van het Jaar. De winnaars worden bekend gemaakt op de Stripdagen in Utrecht, en krijgen daar de Stripschappenning uitgereikt.

Album van het jaar

Dit zijn de genomineerden met daarbij het commentaar van de jury:

Robbedoes door Hanco Kolk – Tulpen uit Istanboel (Uitgeverij Dupuis)
Robbedoes en Kwabbernoot zetten voet op Nederlandse bodem dankzij Hanco Kolk. En hij levert hiermee het leukste Robbedoes-verhaal sinds jaren af. Zowel in tekenstijl als met het scenario laat hij zijn oude Gilles de Geus-werk herleven. Lees ook: Hanco Kolk brengt Robbedoes naar Rotterdam

Het 9e Eiland - Marcel Ruijters (Uitgeverij Sherpa)
Marcel Ruijters keert terug naar de tekenstijl van zijn eerste strip, Dr. Molotow. Dit legt hem geen windeieren. Het 9e Eiland is een hilarisch huzarenstuk. Met de broodnodige humor, bravoure, filosofie en theorie laat Ruijters zich van zijn beste kant zien.

Octopus - Mark Hendriks (Uitgeverij Scratch Books)
Mark Hendriks schuwt het experiment niet als het gaat om het vertellen en maken van een stripverhaal. Of het nu gaat om een album op graphic novel-formaat of om deze moderne oblong klassieker. Het zijn stuk voor stuk kroonjuwelen. Los daarvan zijn de tekeningen van Hendriks ware kunstwerkjes op zichzelf. Kortom: ‘Hendriks did it again’.

Zon - Wilbert van der Steen (Uitgeverij Blaon)
Het tekenwerk van Wilbert van der Steen springt al jaren in het oog bij iedere vakjury en commissie. Met Zon heeft hij zijn voorlopig hoogtepunt bereikt. Hiermee vestigt hij definitief zijn naam als stripmaker. Zon is een album dat alleen maar vraagt om meer. Lees ook: Willy Vandersteenprijs 2017 voor Wilbert van der Steen

Wills Kracht - Willem Ritstier (Uitgeverij SubQ)
Met dit persoonlijke relaas heeft de winnaar van de Stripschapprijs 2017 zich kwetsbaar opgesteld. Bij de rest van de commissie kwam het relaas van Ritstiers echtgenote Will keihard binnen. Naast verdriet, intense ontroering en herkenbaarheid van Wills strijd tegen deze vreselijke ziekte, is het als strip fenomenaal geworden. Zie ook: Podcast met Willem Ritstier over Wills Kracht

Jeugdalbum van het Jaar

Dit zijn de genomineerden met daarbij het commentaar van de jury:

Acception 1 – #Losers - Coco Ouwerkerk (Uitgeverij Syndikaat)
Vrolijk, herkenbaar en kleurrijk. Coco Ouwerkerks eerste statement bij een uitgeverij is gelijk raak. Met deze verhalen vol bekende tienerproblematiek weet deze jonge stripmaker de spijker op de kop te slaan. Acception is dan ook een strip van deze tijd voor de jonge mensen van deze tijd.

Suske en Wiske - Cromimi - Gerben Valkema en Yann (Standaard Uitgeverij)
Beter dan de restyling van de originele Suske en Wiske reeks. Meesterverteller Yann weet wat tekenaar Gerben Valkema nodig heeft om weergaloos voor de dag te komen. Een heerlijk Suske en Wiske-avontuur voor jong en oud. Lees ook: 'Met Suske en Wiske kan je lekker expressief zijn'

Robbedoes Special 1 – Happy Family - Charel Cambré en Marc Legendre (Uitgeverij Dupuis)
Ook voor de jeugd levert het koningskoppel Cambré & Legendre puik en vermakelijk werk af. Een meer dan geslaagde poging om de aloude en immens populaire Robbedoesreeks aantrekkelijker te maken voor een nóg jonger publiek. Lees ook: Robbedoes krijgt een 'happy family' van twee Vlamingen

Bulletje en Boonestaak Schaal

Naast al deze prijzen wordt er nog een prijs uitgereikt: de Bulletje en Boonestaak Schaal. Het is de prijs voor illustratieiemand die aan de wieg heeft gestaan van het Nederlands beeldverhaal, en dit jaar is dat Peter Middeldorp. 'Hij heeft een beslissende rol gespeeld in de ontwikkeling van de Nederlandse stripbladen Pep en Sjors, de voorlopers van Eppo, en daarmee de ontwikkeling van de Nederlandse strip. Tevens heeft hij aan de wieg gestaan van misschien wel de meest populaire strip die Nederland ooit heeft gekend, Jan, Jans en de kinderen van Jan Kruis', aldus Het Stripschap. Peter Middeldorp neemt zijn prijs in ontvangst op zondag 1 april tijdens de Stripdagen in Utrecht.

2 comments on “Dit zijn de genomineerden voor Album van het Jaar”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *